marksistički kolumbijski pobunjenici osumnjičeni za ubojstvo učiteljice

Marksistički kolumbijski pobunjenici osumnjičeni su za ubojstvo učiteljice koju su prethodno oteli kako bi njezina oca natjerali da ubije desničarskog vođu lokalnih parapostrojbi, rekla je policija u subotu.

Tijelo tridesetijednogodišnje učiteljice Ane Cecilie Duque pronađeno je s metkom u zatiljku, na smetlištu uz cestu, u blizini gradića Cocorne na sjeverozapadu Kolumbije.

Njezin otac rekao je policiji da mu je kći oteta u ponedjeljak ujutro kada je išla na posao u školu.

Nakon otmice on je primio poruku u kojoj su mu pobunjenici dali dva dana da ubije ili zarobi lokalnog krajnje desničarskog vođu, zvanog "Matute".

"Spremni smo zamijeniti život tvoje kćeri s Matutovim". Ako ga ubiješ oslobodit ćemo tvoju kći", naveli su pobunjenici u poruci, objavio je kolumbijski dnevnik "El Tiempo".

Pored Duqueina tijela pronađeno je drugo pismo s oproštajnom porukom njezinoj desetogodišnjoj kćeri. Dio poruke djevojčica je pročitala na lokalnoj televiziji.

"Nedostaješ mi i trebam te više nego ikada. Želim biti pored tebe, ne želim da nas razdvoje jer si mi ti razlog za život", rekla je djevojčica čitajući majčine riječi.

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe osudio je ubojstvo i zatražio od vojnih službi da pojačaju osiguranje učitelja i novinara.

Učiteljska udruga zatražila je veću zaštitu, upozoravajući da je ove godine ubijeno 16 učitelja koji su radili na opasnim područjima koja kontroliraju pobunjeničke snage.

Pročitajte više