Marović: Državnu zajednicu ruše srbijanske institucije

PREDSJEDNIK Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović optužio je Vladu Srbije za razbijanje te državne zajednice ustvrdivši da, suprotno uvriježenim optužbama na račun Crne Gore, srbijanske institucije dovode u pitanje opstanak sadašnje unije ovih dviju država.

"Iza javnih okrivljavanja Crne Gore za ubrzani separatizam, iza scene stvarno stoje pojedine institucije i ministarstva Vlade Srbije koje dovode u pitanje opstanak zajednice", ustvrdio je Marović u pisanoj izjavi koja je u nedjelju navečer dostavljena medijima.

Marović je istakao da se time dovodi u pitanje opstanak i europska budućnost ove zajednice, dodajući kako je uvjeren da se to radi mimo iskrenih namjera Vojislava Koštunice i Borisa Tadića.

On je ponovio poziv predsjednicima država članica i vlada na sastanak, koji, kako kaže, pokušava organizirati više od mjesec, u interesu brže europeizacije SCG.

Predsjednik državne zajednice najavio je kako će o svemu obavijestiti Europsku uniju (EU) i priopćiti "kako se sve više pojavljuju tendencije koje izravno ugrožavaju brzinu europeizacije SCG a koje ne dolaze iz Crne Gore, koja se često sumnjiči i u domaćim i međunarodnim krugovima za odnose prema državnoj zajednici".

Prema njegovim riječima, te tendencije "dolaze iz pojedinih institucija i ministarstava Vlade Srbije, koja se na riječima zalaže za zajednicu, a stvarno, svojim pojedinim konkretnim potezima direktno utiče na usporavanje europeizacije državne zajednice, njenu stabilnost i potencijalno ubrzava njen kraj".

Marović posebno ističe pitanje suradnje s Tribunalom u Haagu, dodajući da netko u Srbiji "definitivno mora riješiti taj problem, bilo pozitivno ili negativno".

"U protivnom, svi pristajemo na zabludu da ćemo svijetu nametnuti rješenje balkanskih obmana ili da će svijet pristati, kao anđeo čuvar naše neefikasnosti, na naša beskonačna odlaganja. Moram upozoriti - neizvršavanje obaveza prema Haagu izravno ugrožava opstanak državne zajednice i ubrzava odvajanje Srbije i Crne Gore", navodi Marović. On, međutim, dodaje da "Srbija i Crna Gora imaju sigurnu europsku budućnost" te da će to "ostvariti neovisno od forme njihovih odnosa".

Pismena izjava predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore naišla je na različite reakcije u političkim krugovima obje članice

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić ocijenio je kako je cilj ostvarenja crnogorske državnosti sve bliži, navodeći da samo dvije vladajuće stranke mogu iznijeti taj projekt do kraja.

Vlada Srbije, preko svog glasnogovornika Srđana Đurića, poručila je pak kako će "državna zajednica opstati, jer je za to, kako kažu, jamstvo Ustavna povelja o njenom funkcioniranju".

U Socijalističkoj narodnoj partiji, vodećoj u crnogorskom oporbenom bloku, ocijenjuju kako je izjava Marovića "na tragu moguće radikalizacije političkih odnosa između Crne Gore i Srbije".

Foto: FAH

Pročitajte više