Marović: Svaki pošteni Srbin stidi se zbog zločina u Srebrenici

SVAKI pošteni, dobronamjerni i iskreni Srbin iz Srbije i Crne Gore i izvan nje stidi se zbog zločina u Srebrenici, izjavio je predsjednik državne zajednice Srbije i Crna Gore Svetozar Marović, upozorivši da se taj zločin ne može opravdavati nijednim zločinom učinjenim nad Srbima.

"Zločine kao što je zločin u Srebrenici treba osuditi odmah, a zločince, koji nisu heroji nego ubojice, izvesti pred sud, da bismo našli mir u sebi i obranili načela ljudske pravde", kazao je Marović agenciji Tanjug, a prenosi dnevnik "Blic" od srijede.

Marović je kazao da "osobno, kao predsjednik SCG i kao Crnogorac, osjeća stid i tugu zbog tog zločina", te da "Srbija i Crna Gora trpe zajedno zbog toga, iako građani Srbije i Crne Gore nikada nikoga nisu ovlastili i podržali da ubija nevine i nedužne ljude".

"Zločin u Srebrenici ne može se opravdavati nijednim zločinom učinjenim nad Srbima u toku ovih posljednjih ratova, ubijanja, seljenja i nesreća na prostoru bivše Jugoslavije, jer i to su zločini, kao što je i ovo zločin", kazao je Marović, naglašavajući da Srbi nisu zločinački narod, ali da "moraju osuditi taj zločin, bez obzira gdje živjeli, jer taj su zločin počinili konkretni zločinci, a ne srpski narod".

"Svaki čovjek, svaki Srbin, svaki Crnogorac, za trenutak neka se pokuša naći u poziciji majke, njenog bola, nesreće i izbezumljenosti i siguran sam da će svaki takav čovjek moći reći samo ono što danas govori svaki odgovoran Srbin", poručio je Marović.

U srbijanskoj Skupštini, inače, u utorak nije postignut sporazum zastupničkih klubova oko donošenja deklaracije kojom bi se osudio zločin u Srebrenici.

Pročitajte više