maruna na prestižnom festivalu poezije u rotterdamu

Međunarodni poetski festival, na kojem na poziv organizatora sudjeluje hrvatski pjesnik Boris Maruna, otvoren je večeras u Rotterdamu.

Maruna je večeras, na središnjoj priredbi u glavnoj dvorani Gradskog tetatra u Rotterdamu, uz petnaestak pjesnika čitao svoje pjesme. Među inima, nastuple su Portugalka Ana Luisa Amaral (1956.) sveučilišna prefesorica literature iz Porta koja koristi snažne bibličke motive, Lidija Dimkovska (1971.) iz Makedonije, prevođena na mnoge jezike, i Eqrem Basha (1948.), albanski pjesnik rodom iz Makedonije.

Na tom prestižnom festivalu, koji se održava 34. put, među četrdeset pjesnika iz cijelog svijeta najviše pozornosti privukao je nizozemski pjesnik Gerrit Kouwenaar (1923.), najutjecajniji tamošnji poeta druge polovice 20. stoljeća. Kritika kaže da je Kouwenaar razvio čvrst individualni stil i slikovitost koji ostavljajuju snažne dojmove na na čitetalja.

Boris Maruna (1940., Potprag na Velebitu) za kojeg službeni vodič festivala kaže da je šokantno izravan i često humorističan pjesnik, proveo je trideset godina u emigraciji.

Napustio je Hrvatsku 1960., preko Italije odlazi u Argentinu, potom se vraća u Italiju, živi u Velikoj Britaniji, SAD i Španjolskoj.

Studij angloameričke književnosti diplomirao je i magistrirao u Los Angelesu, a španjolske je studije završio u Barceloni.

U inozemstvu se pored književnog bavio publicističkim i političkim radom.

Hrvatska kritika proglasila ga je najznačajnijim suvremenim pjesnikom hrvatske dijaspore i dodijelila mu Goranov vijenca za životno djelo.

Objavio je pet zbirki pjesama od čega tri nakon povrtka u domovinu, od kojih posljednja nosi naslov "Bilo je lakše voljeti te iz daljine".

Radi kao direktor Hrvatske matice iseljenika.

Pročitajte više