"Masakr na Virginia Techu odraz je američke kulture oružja"

AUSTRALSKI premijer John Howard izjavio je danas kako je masakr na sveučilištu Virginia Tech odraz američke "kulture oružja" koja je negativni čimbenik njihovog društva, a nije propustio ni pohvaliti napore Australije da provede stroge zakone o nošenju oružja, nakon sličnog masakra koji se kod njih dogodio prije 11 godina.

John Howard je svoje napore za striktnim propisima o posjedovanju i nošenju oružja započeo 1996. godine, nakon što je Martin John Bryant, naoružan punom torbom automatskog oružja pobio 35 ljudi u turističkom naselju Port Arthur u južnoj Tasmaniji.

Konzervativni Howard, koji je žestoki saveznik američkog predsjednika Busha, izjavio je kako je masakr na Virginia Techu ogromna tragedija i da se nada kako se u Australiji ništa slično neće nikad više dogoditi.

"Nikad ne možete garantirati da se tako nešto neće sutra ponoviti u našoj zemlji. I mi smo imali strašan incident u Port Arthuru prije 11 godina, ali mi smo nakon toga poduzeli potrebne akcije kako bi maksimalno ograničili dostupnost vatrenog oružja. Tako smo se pobrinuli da kultura oružja, koja je u Americi tako negativan utjecaj i koje je ovo odraz, nikad to ne postane u našoj zemlji", rekao je Howard, prenosi Associated Press.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više