Mashadov: Predlažemo mir, no spremni smo na rat

NEOVISNI čečenski vođa Aslan Mashadov objavio je u srijedu da oružani pokret protiv proruskog režima u Čečeniji Rusiji "predlaže mir", ali je istodobno "spreman na rat".

Na separatističkom siteu kavkazcenter.com u povodu 61. obljetnice deportacije Čečena i Inguša u vrijeme Staljinove diktature, Mashadov piše da su Čečeni spremni braniti svoje ljudsko dostojanstvo.

Čečenski vođa izražava zadovoljstvo poštivanjem prekida vatre koji je on jednostrano proglasio prije mjesec dana a borbu Čečena za neovisnošću naziva borbom za slobodu i tvrdi "neutemeljeni su svi govori o sudjelovanju Čečena u međunarodnom terorizmu za uništenjem svjetske civilizacije".

Četvrtina čečenskog stanovništva od kojih 40 tisuća djece istrebljeni su u zadnjih deset godina, rekao je prošle godine Mashadov koji je uz prekid vatre ruskim vlastima prošlog mjeseca ponudio i mirovne pregovore no one su to odbile.

Prvi čečensko-ruski rat izbio je 1785., kada su Rusi počeli osvajati Kavkaz, granično područja europskog kontinenta, oko kojeg su se sukobljavali moćno rusko i osmanlijsko carstvo. U doba SSSR Josif Visarionovič Staljin optužio je Čečene za suradnju s nacistima i represivno ih preseljavao u puste prostore središnje Azije. Nakon njegove smrti prešutno im je odobren povratak.

Pročitajte više