Masivni tsunami pogodio New York prije 2300 godina?

PRIJE 2300 godina New York je pogodio masivni tsunami koji je nanio taloge školjaka i pijeska diljem današnjeg Long Islanda i New Jerseyja, te preplavio rijeku Hudson drvenim krhotinama, piše BBC pozivajući se na izjave znanstvenika koji su proučavali sedimentne nanose u tom američkom velegradu.

Iako je moguće da se radilo o neuobičajeno snažnoj oluji, znanstvenici ipak vjeruju kako su pronašli tragove udara tsunamija, koji su na Atlantskom oceanu izuzetno rijetki. Veličina pronađenog sedimentnog materijala i način na koji je distribuiran upućuju na tsunami koji se dogodio oko 300 godina prije Nove ere, kaže Steven Goodbred sa Sveučilišta Vanderbilt, ali dodaje kako nije sasvim jasno što je uzrokovalo udar ogromnog vala u američku obalu.

Najvjerojatnijim uzrokom smatraju se odroni zemlje na morskom dnu, ali neki znanstvenici zastupaju tvrdnju kako je tsunami uzrokovan padom meteora u ocean. Geolog Neal Driscoll kaže kako tsunami u Atlantiku nije sasvim nevjerojatan, ali gotovo je nemoguće dokazati takvu pojavu koja se dogodila prije 2300 godina.

J.C.

Pročitajte više