Masovne grobnice s kosovskim žrtvama otkrivene i u Makedoniji?

PRAVOSUDNE vlasti Makedonije i Kosova objavile su da uskoro namjeravaju započeti zajedničku istragu kako bi provjerile informacije da se na tlu Makedonije nalaze masovne grobnice sa civilnim žrtvama s Kosova.

Kako prenosi beogradska agencija Beta pozivajući se na službene izvore iz Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa Makedonije, civili su vjerojatno žrtve ratnih sukoba na Kosovu tijekom 1998. i 1999. godine, a obje bi zemlje uskoro mogle formirati zajedničku radnu grupu koja će provesti istragu o istinitosti navoda o postojanju grobnica koje se navodno nalaze na graničnom području između dvije zemlje.

No Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije navodi kako za sada nema definitivnih saznanja da se doista radi o masovnim grobnicama, već da je vjerojatnije da se radi o grobovima ljudi koji su možda ubijeni ili su poginuli na kosovskom teritoriju, nakon čega su njihova tijela donesena i pokopana na makedonskom teritoriju u neposrednoj blizini granice.

Kosovski ministar pravosuđa je, prema istom izvoru, u svibnju ove godine uputio pismo makedonskoj vladi u kojem je tražio da se ispitaju navodi o mogućim grobnicama. I veleposlanik Kosova u Makedoniji Skender Durmisi potvrdio je da bi uskoro trebao uslijediti sastanak makedonske ministrice unutarnjih poslova Gordane Jankulovske i njenog kosovskog kolege Bajrama Rexepija, koji bi trebali dogovoriti detalje oko početka istrage.

Pročitajte više