Massachusetts daje pravo homoseksualcima na brak

VRHOVNI sud američke savezne države Massachusetts presudio je da homoseksualni parovi imaju pravo na brak utirući tako put da ova država postane prva u američkoj povijesti koja će priznati istospolni brak.

Sud je u srijedu kazao kako građanske zajednice ili druge braku slične institucije ne zadovoljavaju ustavne zahtjeve te će Massachusetts već od 16. svibnja morati davati bračne dozvole homoseksualnim i lezbijskim parovima.

Ovo je posljednja u nizu pobjeda boraca za prava američkih homoseksualaca uključujući mogućnost za uspostavu građanske zajednice u državi Vermont te presudu američkog Vrhovnog suda u lipnju prošle godine koji je ukinuo zakone na razini saveznih država protiv dragovoljnih homoseksualnih odnosa među odraslima.

Odluka iz Massachusettsa samo će raspiriti žestoku borbu između pristalica i protivnika homoseksualnih brakova koja se već dulje vrijeme odvija u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik George W. Bush, protivnik istospolnih brakova, nazvao je u priopćenju u srijedu kasno navečer presudu Vrhovnog suda iz Massachusettsa "duboko zabrinjavajućom".

"Brak je sveta institucija između muškarca i žene", rekao je Bush. "Ako suci aktivisti inzistiraju na redefiniranju braka sudskim nalogom, jedina alternativa će biti ustavni proces. Moramo učiniti što je pravno neophodno da obranimo nepovredivost braka".

U svojem govoru o stanju nacije u siječnu Bush samo što nije podržao ustavni amandman koji bi zabranio homoseksualni brak na čemu inzistiraju konzervativnije skupine u SAD-u.

Niz saveznih država razmatra mogućnost da donese amndamane na svoje ustave kako bi onemogućili homoseksualne brakove i zaštitili brak kao zajednicu isključivo između jednog muškarca i jedne žene.

Trideset osam saveznih država do sada je donijelo zakone o obrani braka kojima određuju brak kao zajednicu muškarca i žene. Bivši predsjednik Bill Clinton je 1996. potpisao savezni zakon o obrani braka.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da se većina Amerikanaca protivi istospolnim brakovima istodobno prihvaćajući neke forme zaštite prava homoseksualaca na međusobnu zajednicu.

Istospolni brakovi imaju izgleda postati značajno predizborno pitanje za predsjedničke izbore u studenom ove godine. Predsjednik Bush je protiv istospolnih brakova i želi propisom zaštiti brak kao socijalnu ustanovu isključivo između muškarca i žene.

Nijedan od glavnih kandidata za nominaciju demokratske stranke za američkog predsjednika ne podržava istospolni brak, ali podupiru pravnu zaštitu homoseksualnih parova.

Neke države spremne su dati homoseksualnim parovima mogućnost uspostave građanskih zajednica, ali oni nisu zadovoljni time jer, iako im daju većinu prava iz braka, osim imena, ne osiguravaju bračne beneficije poput socijalnog osiguranja.

Oko 600.000 istospolnih parova popisano je 2000. u Sjedinjenim Državama. Od američkih saveznih država na prvom mjestu po broju istospolnih parova su Vermont i Kalifornija s 0,8 posto od ukupnog broja kućanstava, a Massachusetts je treći s 0,7 posto. Najviše istospolnih parova ima glavni grad Washington, 1,5 posto od svih kućanstava.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.