Mate Granić - lud, zbunjen, uplašen

MATE GRANIĆ u čak tri navrata davao je iskaz Uskoku o Ivi Sanaderu i Hypo banci, javljajući se samoinicijativno kad god bi se nečeg važnog sjetio.

U međuvremenu je novinaru Jutarnjeg lista nadugačko pričao o svom odnosu s Ivom Sanaderom, da bi po objavi tog razgovora u novinama pod naslovom "Moja istina o Sanaderu" panično tražio da se taj tekst demantira i ukloni s weba.

Nekoliko dana nakon toga, optuženi Ivo Sanader izjavio je u sudnici Županijskog suda da je "Mate Granić odgovoran za kredit s Hypo bankom".

"Ovo sam smatrao nebitnim"

A kad se taj isti Mate Granić - onaj koji se hvalio kako jedva čeka da sve iznese na suđenju - pojavio kao svjedok u procesu protiv Ive Sanadera, naglo je sve zaboravio.

"Ja se savršeno sjećam Daytonskih i Washingtonskih sporazuma. Ovo sam smatrao nebitnim", izjavio je bivši Sanaderov šef u Ministarstvu vanjskih poslova, dok je obrana na sve načine - ponekad vrlo uspješno - rušila vjerodostojnost njegova iskaza.

Moglo bi se reći da se Granićevo svjedočenje odvijalo pod parolom: "Važno je sudjelovati". Ali ne i nešto otkriti.

Ničega se ne sjeća

Granića je u mnogim bitnim stvarima spopala amnezija. Nije se sjećao ni točnog perioda kad su počeli pregovori s Hypo bankom, ni kako je taj posao došao do Sanadera, ni tko je bio famozni posrednik, pa čak ni je li on uopće ovlastio Sanadera da vodi pregovore s austrijskom stranom.

Nije znao je li bilo provizije u tom poslu, a kamoli tko ju je uzeo. Nije znao tko je famozni posrednik, ni tko ga je preporučio Sanaderu. A kao prekaljeni diplomat i stručnjak za međunarodne odnose, nije se mogao sjetiti ni da je poglavar Koruške u to vrijeme bio slavni, a sada pokojni Jorg Haider.

Ono čega se sjeća, pobrka

Ono, pak, čega se Granić sjećao, krivo je sjećao. Pomiješao je datume i proceduru, Sanadera u istrazi nazivao "prvim službenim zamjenikom", pa na suđenju jedinim zamjenikom. Govorio je da mu je Sanader čitao poštu i da mu je kabinet bio u ministrovom uredu, što je optuženik lako opovrgnuo. Mijenjao je iskaz u odnosu na ona tri ispitivanja u Uskoku, zbog čega ga je čak i sudac Ivan Turudić pitao "zašto sada govori drugačije nego 28. srpnja 2011."

Hypo klijent

A ono čega se Mate Granić na suđenju točno sjećao, dovodi u pitanje njegovu ulogu u cijeloj priči oko Hypo banke. Na jednom mjestu u svjedočenju otkrio je da je 1999. godine, dakle još kao ministar vanjskih poslova, od Hypo banke dobio kredit od 150.000 eura na sedam godina uz devet posto kamata. Uz ratu koja je mogla iznositi oko 17 tisuća kuna.

Na drugom mjestu je na inzistiranje obrane ipak priznao da je 2007. godine dobio konzultantski posao s tom bankom koji je naplatio 200 tisuća eura. "Vrijednost tog posla  je mnogo veća", branio se Granić.

Je li Uskoku govorio o Daytonu?

I tako, nakon svjedočenja Mate Granića neupućenima se nameće logično pitanje: zašto je Mate Granić uopće nastupio kao svjedok optužbe? Ne valjda kako bi govorio o Daytonu. I ne valjda da ne bi iz svjedoka postao optuženi...

Na ovakvim suđenjima amnezija nije rijetkost. Događa se i najboljima. Pa čak i svjedocima koji svojevoljno odlaze dati iskaz o onome o čemu nemaju baš točna saznanja, ali ipak najviše onim svjedocima koji se uplaše onoga o čemu imaju saznanja.

Kako se ne bi ta saznanja okrenula protiv njih.

Mirogojček previše

Na ovakvim suđenjima ljudi se i lako zbune. Matu Granića već smo imali prilike vidjeti zbunjenog u osjetljivim operacijama, onda kad je na Mirogoju Uskokovu pouzdaniku tumačio podjelu plijena po principu "pola tebi, pola meni, pola Bagi". Tada je miješao polovice, kao što je sada pomiješao datume, aktere i događaje u vezi Sanadera i Hypo banke.

Osim toga, Mate Granić je prilično plah čovjek, sklon paničnim reakcijama. Recimo, onda kad je pod svaku cijenu želio demantirati intervju Jutarnjem listu, iako se u njemu uglavnom veličala Granićeva uloga, a Sanader svodio na ulogu lijenog, ali ambicioznog birokrata. Međutim, ne i korumpiranog.

Tvrtke u Americi

Konačno, Granić je i prilično "obilježen" čovjek, za kojim se vuku razne afere: o dilanju dionica Končara, o gradnji kućerine, o prodaji mjesta na listama za Sabor, o nakitu koji je kupovao na račun MVP, a evo sada i o kreditima Hypo banke i firmama u Americi. Kao takav, podložan je svakakvim pritiscima, pa i ucjenama.

Nije valjda Granić oslonac optužbe

Koji se Mate Granić ovoga četvrtka pojavio u sudnici - zbunjen, uplašen ili ucijenjen - najbolje zna on sam.

Javnosti, pak, ostaje samo nada da ovakav svjedok kao što je Mate Granić nije glavni oslonac Tužiteljstva u pokušaju da Ivu Sanadera osudi zbog uzimanja provizije od Hypo banke.

Ako jest, neće biti dobro.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više