matica pristupila sporazumu o spajanju sindikalnih središnjica

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat usluga UniCRO prihvatili su odluku Matice hrvatskih sindikata javnih službi o pristupanju Sporazumu o suradnji i otvaranju procesa pregovora o spajanju sindikalnih središnjica, priopćeno je danas iz SSSH.

Tim je sporazumom, koji su SSSH, HUS i Uni-CRO potpisali u travnju ove godine, na nacionalnoj razini dogovoreno zajedničko nastupanje u odnosima sa socijalnim partnerima i Vladom, u javnosti i edukacijskim aktivnostima, kao i otvaranje procesa spajanja središnjica.

Napominjući kako se radi o značajnom koraku za sindikalni pokret u Hrvatskoj, predsjednici središnjica koje su pristupile sporazumu kazali su da samo jedinstvena sindikalna scena može uspjeti u borbi za hrvatsko radništvo i socijalno pravednu državu.

Sporazumom je dogovoreno usuglašavanje i zajedničko djelovanje četiriju sindikalnih središnjica koje zajedno okupljaju oko 75 posto sindikalno organiziranog radništva u Hrvatskoj ili više od 317 tisuća članova, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više