Matične stanice mogle bi pomoći u liječenju multiple skleroze

UBRIZGAVANJE odraslih matičnih stanica miševima popravlja oštećenja slična oštećenjima uzrokovanim multiplom sklerozom, objavili su talijanski istraživači, koji tvrde da bi njihovo otkriće jednoga dana moglo dovesti do otkrivanja lijeka za tu bolest.

Istraživači iz Znanstvenog instituta San Raffaele u Milanu objavili su u najnovijem izdanju stručnog časopisa Nature da su matične stanice ubrizgane u mozak ili vene miševa zaraženih eksperimentalnom vrstom multiple skleroze popravile oštećenja živaca i, u mnogim slučajevima, dovele do smanjenja simptoma bolesti.

Kod oboljelih od multiple skleroze živci i veliki dijelovi mozga te leđne moždine izgube zaštitnu mijelinsku ovojnicu zbog poremećaja u radu imunološkog sistema. Od te bolesti, koja dvaput češće pogađa žene nego muškarce, boluje oko milijun ljudi širom svijeta, a simptomi uključuju mišićnu slabost, lošu koordinaciju, pretjeranu osjetljivost kože i poremećaje vida.

Dr. Gianvito Martino i dr. Angelo Vescovi koristili su matične stanice odraslih miševa.

"Trideset posto miševa oporavilo se od bolesti, dok ih je 70 posto doživjelo veliko poboljšanje", kazao je Martino na konferenciji za tisak u srijedu. "Novost u našem istraživanju je mogućnost oporavka mijelina u mnogim područjima mozga i leđne moždine transplantacijom matičnih stanica mozga ne samo izravno u središnji živčani sustav, nego i u krvotok."

Trideset dana nakon ubrizgavanja, matične su se stanice okupile na oštećenim područjima i nastavile sazrijevati u stanice koje proizvode mijelin. Istraživači su kazali kako su matične stanice stigle do oštećenih područja zahvaljujući specifičnim "ljepljivim molekulama" na površini, koje su im omogućile da otkriju oštećenja, prođu kroz zaštitnu barijeru između mozga i krvotoka i poprave oštećena područja.

"Shvatili smo da donirane stanice imaju ključ za otključavanje barijere između mozga i krvotoka i ulazak u središnji živčani sustav. To je bio prvi korak prema drugim nevjerojatnim otkrićima", kazao je Martino.

Istraživanje je pokazalo da matične stanice, osim što same popravljaju oštećenja, potiču stanice koje proizvode mijelin da i ih popravljaju i one.

Martino i Vescovi za dva mjeseca namjeravaju nastaviti istraživanje na primatima, te da bi mogućnost terapijske primjene za ljude mogla biti poznata za pet do deset godina.

(Hina) jšk dgk

Pročitajte više