Matulović-Dropulić: Zbog turističke sezone prekida se rušenje na obali, počinje u Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj

MINISTRICA zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić izjavila je danas da će se zbog početka turističke sezone od polovice lipnja obustaviti rušenje bespravno sagrađenih objekata na jadranskoj obali koje će se nastaviti nakon sezone, a da počinje rušenje bespravno sagrađenih objekata u Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj.

Ministrica je na današnjoj konferenciji za novinare rekla da je danas donijeta Naredba kojom se od jedinica lokalne samouprave traži provođenje odluka o zabrani gradnje odnosno, da za vrijeme turističke sezone moraju organizirati kontrolu gradnje i provođenje prekršajnih postupaka za sve koji bi gradili mimo zabrane.

"Nećemo dozvoliti da se bespravno sagrađeni objekti koji nisu srušeni završe preko ljetnih mjeseci", poručila je ministrica.

Ponovila je da su ljudi kojima su srušene bespravno sagrađene kuće rješenja o rušenju dobivali od 2001. i da su, ako je bilo moguće, imali vremena legalizirati objekt, No, mnogi nisu jer nisu htjeli platiti komunalne doprinose, navela je dodajući da nisu točne tvrdnje da se ruše sirotinjske kuće, već da se ruše vikendice i kuće namijenjene iznajmljivanju. Također je dodala da se neće raditi nikakva razliku između hrvatskih i drugih državljana, slovenskih, jer se niti u jednoj državi ne može tolerirati bespravna gradnja.

Rušenje bespravne gradnje i ostale zakonske mjere moramo provoditi jer nam je prostor, jedna od najvećih vrednota, doveden u takvu situaciju da će biti potpunu upropašten. Ministrica Matulović-Dropulić govorila je i o akciji Ministarstva o davanju mogućnosti jedinicama lokalne samouprave za saniranjem odlagališta komunalnog otpada.

Na raspisani natječaj Ministarstva javilo se 44 jedinica lokalne samouprave (uvjet je bio lokacijska dozvola i Studija utjecaja na okoliš), a bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od oko 231 milijun kuna dobit će 21 jedinica lokalne samouprave.

Šest jedinica lokalne samouprave moraju ishoditi lokacijsku dozvolu za koju su već podnijeli zahtjev, a za četiri odlagališta (u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Općini Župi dubrovačkoj, općini Dekanovec i u Gradu Kninu) potrebno je provesti dodatne radnje prije dodjele sredstava.

Sredstva Fonda jedinicama će se isplaćivati po godinama investicijskog ulaganja za odobrene projekte i to u razdoblju od 2004.-2010.

Ministrica je navela da će do 2006. sva ta odlagališta biti završena.

Ove godine u Fondu je na raspolaganju oko 150 milijuna kuna, pa će nakon raspodjele po javnom natječaju ostati 50 milijuna kuna za one jedinice lokalne samouprave koje će se javiti na idući natječaj.

Novi pozivni natječaj ministrica je najavila za rujan ili listopad.

U Hrvatskoj ima 126 službenih odlagališta otpada, a samo devet odlagališta komunalnog otpada raspolaže sa svim propisanim odobrenjima. Poseban problem je što još uvijek oko 20 posto kućanstava nije obuhvaćeno organiziranim skupljanjem i odvozom otpada.

Na novinarsko pitanje hoće li Ministarstvo na web stranicama objaviti Studiju utjecaja na okoliš projekta Družba Adria i kada će započeti javna rasprava o tome, ministrica je rekla da im ta studija još nije dostavljena i da će to učiniti čim bude, a da će javna rasprava vjerojatno započeti najesen.

Pročitajte više