Matura prije mature: Pobijedi stres i dođi na generalnu probu pisanja ispita državne mature!

Foto: PR foto

TEK JE nešto više od tri mjeseca preostalo do pisanja ispita državne mature, najvažnijeg ispita o kojem mnogim maturantima ovisi mogućnost upisa na željeni fakultet. Stres raste svakim danom, a iznad glave se roje brojna pitanja poput onih „Kako se najbolje pripremiti za pisanje ispita državne mature“ i „Kako mogu biti siguran da sam savladao svo potrebno srednjoškolsko gradivo“. Nažalost, tajnu formulu i točne odgovore na sva pitanja nemamo, ali vam možemo pomoći da do njih dođete! Kako? Organiziranjem pisanja probnih ispita državne mature!

Pisanje ispita je potpuno besplatno za sve one koji ispune prijavnicu i na taj način rezerviraju mjestu u učionici. Svake godine se na probne ispite prijavi više od 4000 maturanata, stoga požurite, jer su mjesta u učionicama ograničena. Najveće nacionalno besplatno probno testiranje koje prethodi državnoj maturi održava se u subotu, 10. 3. u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Šibeniku, Varaždinu i Dubrovniku, a dan kasnije, u nedjelju 11. 3. u Zagrebu. Prijave su obavezne, a otvorene su još svega tri dana!



Zašto „probna matura“ prije „prave mature“?

Zato što je koncipirana na način da maturantima "simulira" uvjete polaganja ispita na pravoj maturi. Što znači da, primjerice, niti jedan maturant neće moći pristupiti pisanju probnih ispita bez valjane osobne iskaznice, da na stolu tijekom pisanja ispita smije imati bočicu vode bez ikakvih oznaka i etikete ili da papirnate maramice, ako ih želi imati na klupi, mora izvaditi iz originalnog omota.

Jedino je vrijeme polaganja ispita prilagođeno količini i odabiru ispitnih zadataka, ali sve ostalo je isto, pa im pristupanje državnoj maturi neće biti prvi susret sa strogim pravilima pisanja ovakvih ispita. U spomenutim će se terminima u organizaciji Algebre pisati ispiti iz tri najvažnija predmeta – matematike, hrvatskog jezika i engleskog jezika – i to na obje razine (A i B). Rezultate će maturanti dobiti tijekom u najkraćem mogućem roku, što će im ostaviti dovoljno vremena

A što kažu maturanti koji su sudjelovali na ispitima proteklih godina?

"Maturanti u pravilu procjenjuju kako se osjećaju najbolje pripremljenima za ispit iz engleskog jezika, a za ispite iz matematike i hrvatskog jezika kažu kako su osrednje pripremljeni. Većina učenika u ovom trenutku, prema vlastitoj procjeni, nije do kraja spremna za izlazak na ispit državne mature, stoga im probni ispiti mogu itekako dobro poslužiti kako bi bolje procijenili svoja znanja i intenzivirali pripreme za ispit državne mature", ističe Hrvoje Balen, član Uprave Algebre. Iskustva ranijih generacija pokazuju kako se do prave mature očekivani rezultati još itekako mogu popraviti, ali i da je preko 90 posto sudionika ovih probnih ispita u Algebri u konačnici upisalo željene fakultete.



Prošle su godine maturanti ponovno najbolje riješili probne ispite iz engleskog jezika (uspješnost rješavanja na A razini iznosila je 71 posto, a na B razini 73), a osjetno lošije iz matematike (na A razini uz uspješnost od 38 posto te na B razini 41 posto), što je ponovno pokazalo kako je matematika najveći izazov maturantima. Uspješnost rješavanja ispita iz hrvatskog jezika bila je negdje između – 53 posto na obje razine.

Pisanje probnih ispita državne mature odličan su pokazatelj koliko su maturanti spremni za pisanje ispita državne mature. Prijave su otvorene još svega tri dana, stoga pozivamo sve koji žele testirati svoje znanje i steći uvid u to kako izgleda ta strašna matura da ispune prijavnicu i dođu u svoj Algebra centar 10. ili 11. 3.

 

Pročitajte više