McCain i Obama održali drugu predsjedničku debatu

BARACK OBAMA i John McCain su noćas u St. Louisu održali drugu po redu debatu pred predsjedničke izbore koji će se održati 4. studenog.

Debata se održala u sjeni duboke ekonomske krize koju nije zaustavio ni kontroverzni paket velike financijske konsolidacije Wall Streeta, a koja je u anketama donijela značajnu, a po mnogima i odlučujuću prednost Baracku Obami u anketama. Zbog toga su mnogi komentatori držali da bi televizijske debate kandidata - koji se tradicionalno smatraju jednim od važnih događaja u završnici izborne kampanje - mogle biti odlučujuće. Težak gaf Baracka Obame bi utrku mogao preokrenuti, a njegova uvjerljiva pobjeda bi već u ovom trenutku mogla sahraniti McCaina.

McCain optužio demokrate da su preko svojih kongresnika i senatora zakuhali hipotekarnu krizu

Nakon noćas održane debate bi se moglo reći kako nikakve odlučujuće pobjede niti teškog gafa u debati nije bilo. Kandidati su uz pitanja voditelja Toma Brokawa odgovarali i na pitanja publike te imali priliku hodati po pozornici. Takav pristup je više odgovarao Obami koji je pokazao svoju telegeničnost i ležernost u usporedbi s pomalo ukočenim McCainom.

Obama je, kao i u ranijoj debati, nastojao dominirati kada su u pitanju ekonomija odnosno u svakom trenutku podsjećati birače na osam godina Busheve administracije koje su odgovorne za sve današnje nedaće. McCain je, s druge strane, po prvi put napao Obamu na njegovom teritoriju i ustvrdio da su za hipotekarnu krizu - izvor većine današnjih ekonomskih nedaća - odgovorne korporacije Fannie Mae i Freddie Mac koje su poznate po bliskim vezama s Demokratskom strankom, uključujući i senatora Obamu. McCain je podsjetio birače kako je upravo otpor demokrata koji od prošle godine imaju većinu u Kongresu, spriječio njegove napore da se zavede red u tim institucijama.

Obama: "Rusija je učinila zla djela"

U ostatku debate su, s druge strane, oba kandidata uglavnom ponavljali svoje predizborne parole te nisu rekli ništa što se, na ovaj ili onaj način, nije moglo već čuti tijekom kampanje. Kada se raspravljalo o vanjskoj politici, McCain i Obama su jedan drugoga optuživali za neodgovorne ratnohuškačke izjave prema Iranu, odnosno Afganistanu.

Najzanimljiviji trenutak debate je došao kada je voditelj kandidate upitao oba kandidata misle li da je današnja Rusija isto onakvo "carstvo zla" kakvim je svojevremeno Reagan opisao Sovjetski Savez. Obama je rekao da je "Rusija učinila zla djela", dok je McCain sa smiješkom rekao "možda" te objasnio da bi pozitivni odgovor značio početak novog hladnog rata, a negativni odgovor bi ignorirao rusko ponašanje.

Kao i u svim prethodnim debatama, odgovor na pitanje tko je pobijedio će ovisiti o ideološkim predrasudama i "spinu". Većina komentatora, pak, drži da je debata bila daleko manje zanimljiva i "živa" od potpredsjedničkog okršaja Sarah Palin i Joea Bidena, a što će se vjerojatno iskazati i u podacima o gledanosti. Najvjerojatnije će procjene govoriti da je rezultat debate neriješen ili da su Obama i McCain tijesno pobijedili "na bodove". U ovom trenutku takav ishod najviše pogoduje Obami koji bi s podrškom kakvu sada ima mogao gotovo sigurno računati na Bijelu kuću.

S druge strane, današnji je dan donio malu utjehu McCainu u obliku nekoliko novih anketa (CBS News, Reuters/Zogby, Hotline) koje ukazuju kako se prvi put nakon dugog vremena počinje smanjivati Obamina prednost. U ovom trenutku ona, prema indeksu Real Clear Politicsa, iznosi 5,5 posto.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više