Medački džep: "Tko je Stilinoviću i Šalaju pao u ruke, taj nije ostao živ"

NA NASTAVKU suđenja Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u Medačkom džepu pročitan je iskaz bivšeg hrvatskog vojnika koji je bio pripadnik 9. gardijske brigade kojom je zapovijedao Norac. Svjedočio je prošlog tjedna video-vezom iz Kanade iza zatvorenih vrata uz zaštitu identiteta. Svjedok u svom iskazu tvrdi da su zločine počinili njegovi bivši suborci Toni Stilinović, Velibor Šalaj i Ivica Rožić. Kazao je da se za Stilinovića i Šalaja govorilo kako "ne ostane živ, onaj tko im padne u ruke".

Ivica Rožić se već našao na optuženičkoj klupi za zločine nad gospićkim Srbima 1991., ali i za podmetanje eksploziva pod kuće srpskih civila od 1996. do 1998. Zbog nedostatka dokaza Rožić je u oba slučaja oslobođen i nalazi se na slobodi. Rožić je u  medijima često povezivan i s ubojstvom haškog svjedoka Milana Levara, usmrćenog eksplozivom kraj kuće u Gospiću.

"Rožić je rušio kuću čim bi je vidio"

"Rožić je zapalio i minirao najviše srpskih kuća, čim ju je vidio rušio ju je", kazao je svjedok opisujući Rožićevo ponašanje na ratištu. Zapovjednici su, rekao je svjedok, bili ljuti na njegovo ponašanje i više je ljudi govorilo da ga treba zaustaviti, međutim nitko nije mogao ništa učiniti.

Za Velibora Šalaja je rekao da je bio ubojica civila i kradljivac koji je, kako se hvalio, u akciji dnevno pljačkom i preprodajom zarađivao oko 3.000 tadašnjih njemačkih maraka.

"Govorio je da sve Srbe treba pobiti, a pričalo se da mu je žena, pa čak i on srpske nacionalnosti", kazao je zaštićeni svjedok.

Svjedok je vidio leš retardiranog Srbina, a istog je mladića, ranije vidio obješenog o stup dok su hrvatski vojnici na njega bacali noževe.

Kazao je kako ih prije akcije nitko od nadređenih nije podučio o ratnim pravima ili običajima te ponašanju prema civilima, vojnicima ili imovini.

D.M.
Foto: RTL/AFP

Pročitajte više