Mediji u BiH: Žužulova ostavka - najava rekonstrukcije Sanaderove vlade

OSTAVKA Miomira Žužula na dužnost ministra vanjskih poslova Hrvatske po svemu sudeći je iznuđena, a njegov čin vjerojatno je tek uvod u širu rekonstrukciju vlade na čijem je čelu Ivo Sanader, procjenjuju u četvrtak bosanskohercegovački dnevni listovi u izvješćima o posljednjim zbivanjima na političkoj pozornici u Zagrebu.

U tekstu pod naslovom "Dobrovoljni odlazak pod pritiskom" sarajevsko Oslobođenje ističe kako je Žužulova ostavka zasjenila sva druga zbivanja u Hrvatskoj, uključujući i tek završeni prvi krug predsjedničkih izbora.

Izvjestitelj ovog lista iz Zagreba podsjeća kako se u prvim komentarima Žužulova ostavka povezivala s uspostavom tima što će voditi pregovore o priključenju Hrvatske Europskoj uniji.

Sanaderova odluka da ne inzistira na Žužlovu imenovanju za glavnog pregovarača bila je ustupak oporbi, ocjenjuje Oslobođenje, a ostavka ministra koja je uslijedila vjerojatno je i rezultat razmjerno slabog uspjeha Jadranke Kosor na predsjedničkim izborima.

Tome je opet mogla pridonijeti i sve lošija reputacija Sanaderove vlade u kojoj je Žužul kao istaknuti član povezivan s korupcijskim skandalima, zaključuje sarajevski list.

Dnevni avaz pak sugerira kako je Žužulova ostaka tek prva u nizu onih koje će slijediti, što se odnosi prije svega na Andriju Hebranga, Branka Vukelića i Božidara Kalmetu.

Banjolučke Nezavisne novine također ocjenjuju kako slijedi šira rekonstrukcija Sanaderove vlade te izvješćuju kako je "jedinstvena ocjena u Zagrebu da je Žužul morao otići i da je dobro što je podnio neopozivu ostavku".

Pročitajte više