Medikol: Nema opasnosti za pacijente, napadaju nas jer jedini ulažemo u razvoj zdravstva



"NEMAMO nikakvih saznanja da je poliklinika Medikol pod istragom Uskoka", rekao je izvršni direktor Medikola Boris Sruk na konferenciji za novinare koju su sazvali kako bi demantirali današnje medijske napise koji govore o jednoj od najvećih afera u hrvatskom zdravstvu. Sruk tvrdi da u njihovom radu nema nikakvih nepravilnosti i da je Medikol među rijetkima koji ulažu u hrvatsko zdravstvo pa je upravo zbog toga pod napadima.

Čelnici Medikola tvrde da su sve pretrage PET/CT-om odobrili Hrvatsko nuklearno društvo i Povjerenstvo ministarstva zdravstva za nuklearnu medicinu, te da nema nikakve opasnosti od prekomjernog zračenja za pacijente. "Naši PET/CT uređaji su među najsigurnijima što se tiče zračenja", tvrdi dr. Antonija Balenović, pročelnica Odjela nuklearne medicine u Medikolu.

Dr. Balenović također je istaknula da pacijente na pretragu mogu uputiti samo specijalisti internisti, onkolozi, gastroenterolozi, ginekolozi i hematolozi, kao i da su mnogi liječnici koji sada prozivaju Medikol to u više navrata činili. Medikol je prošle godine, rečeno je na pressici, obavio šest tisuća pretraga PET/CT-om, a tvrde da je više od 90 pacijenata podvrgnuto pretrazi temeljem uputnice HZZO-a.

Podsjećamo, u javnosti su se danas pojavile informacije da je Medikol već dva mjeseca pod istragom Uskoka zbog sumnje u korupcijske radnje. Naime, Medikol je s HZZO-om sklopio ugovor na 11 tisuća pregleda godišnje, a navodno je svaki takav pregled državu koštao oko 9.000 kuna. Uskok nije službeno potvrdio, ali ni demantirao informacije o istrazi.

Pročitajte više