Među šibenskim braniteljima oboljelim od PTSP-a nije bilo samoubojstava

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibenskokninske županije Branko Smrček kazao je na današnjem primanju kod šibenske gradonačelnice Nedjeljke Klarić da među 228 članova udruge nije bilo pokušaja samoubojstva, što je dokaz uspješnog rada udruge, a posebno eksperimentalne terapije maslinarstvom.

Prijem kod šibenske gradonačelnice upriličen je u povodu osvajanja zlatne medalje na 7. Noćnjaku, međunarodnom susretu maslinara i uljara Mediterana u Orebiću, koju su šibenski branitelji oboljeli od PTSP-a dobili za ekstradjevičansko maslinovo ulje iz svojeg maslinika.

Maslinik površine 12.000 četvornih metara, koji se nalazi u Tišnjanskoj Dubravi, šibenskim braniteljima oboljelima od PTSP-a ustupio je na 25 godina njegov vlasnik Šime Sladić.

Po Smrčekovim riječima, maslinik se obrađuje po najsuvremenijim metodama i preporukama stručnjaka, a ovogodišnja prva berba dala je i prvih četrdesetak litara maslinova ulja.

Grad Šibenik i dosad je novčano pomagao Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, a po riječima šibenske gradonačelnice osvojena zlatna medalja obveza je da financijska potpora idućih godina bude značajnija.

Klarić je predložila da udruga od Ministarstva branitelja, obitelji i međuredakcijske solidarnosti ponovno zatraži financijsku pomoć od 900.000 kuna, koliko treba za realizaciju već gotovih projekata podizanja i uređenja potrebnih gospodarskih objekata u masliniku.

Udrugu smo osnovali 2001. a trenutno nam najviše trebaju prostorije za rad, kako bismo našim članovima omogućili sastanke, razgovore i druženja, kazao je Smrček dodavši da će najsretniji biti kad se udruga raspusti, jer će to biti znak da branitelji oboljeli od PTSP-a više nemaju problema zbog kojih su se okupili.

Pročitajte više