Među žrtvama masovnog ubojice su čovjek iz BiH i trudna majka dvoje djece

Foto: EPA

MEĐU devet žrtava sinoćnjeg masakra u Njemačkoj su i čovjek iz Bosne i Hercegovine te trudna majka s dvoje djece. Njih je ubio 43-godišnji Tobias R., psihički bolesnik koji je mrzio žene, strance i sve ljude koji nisu bijele rase.

>>> Ovo je ubojica iz Njemačke. Ostavio je manifest, objavljeni jezivi dijelovi

Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu službeno je potvrđeno da je jedan njihov državljanin smrtno stradao u oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u gradu Hanauu, javlja Klix.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH prvo je priopćilo kako nijedan državljanin Bosne i Hercegovine nije poginuo.

Naknadnim provjerama utvrđeno je da je jedan od poginulih ipak bio porijeklom iz BiH te da je imao državljanstvo te zemlje.

Ubojica je ostavio manifest

Tobias R. je iza sebe ostavio manifest na 24 stranice i nekoliko videa u kojima opisuje svoj život. Dijelove tog manifesta objavili su njemački mediji, a iz njega je vidljivo da je napadač bio ekstremni desničar koji je imao psihičkih problema.

Kako je za Kurier opisao stručnjak za terorizam Peret R. Neumann, radi se o osobi koja je mrzila sve strance i sve ljude koji nisu bijele rase.

"Čak i kada ne spominje direktno islam, u manifestu poziva na uništavanje različitih država u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji (koje su većinom muslimanske)", naveo je detalje manifesta Neumann.

Napadač je sam za sebe rekao da je rođen 1977. godine i da je studirao poslovnu administraciju u Bayreuthu. Mrzio je sve migrante, neovisno o tome odakle dolaze.

Svoje postupke opravdavao je izjavama da "znanost dokazuje da su neke rase nadmoćnije od drugih" te je često spominjao potpunu eliminaciju nekih etničkih skupina, posebno onih u Africi, Aziji i na Bliskom istoku. U manifestu je naveden i popis ljudi koji moraju biti uništeni, a radi se većinom o muslimanima.

"Ako želite riješiti problem stranih kriminalaca, ne biste trebali napadati vanjske neprijatelje nego poraziti unutarnje neprijatelje. A to može biti i vaš narod. Nisu svi koji danas imaju njemačku putovnicu čistokrvni, treba eliminirati pola populacije", stoji u manifestu.

Pročitajte više