Međunarodna konferencija borbe protiv terorizma pod pokroviteljstvom Sabora

U ZAGREBU će se 7. i 8. veljače 2005. održati međunarodna konferencija "Izgradnja sustavnog pristupa borbi protiv terorizma".

Pokrovitelj konferencije je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a suorganizatori su saborsko Vijeće za nadzor sigurnosnih služba i Partnerstvo za mir konzorcij obrambenih akademija i sigurnosnih instituta (PfP), odnosno međunarodna organizacija namijenjena jačanju obrambene i vojne izobrazbe te istraživanja putem unaprjeđenja institucijskih i međudržavnih kooperacija.

U Hrvatskom saboru danas je održan pripremni sastanak predstavnika sudionika Konferencije, nakon kojeg je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak novinare izvijestio o važnosti tog skupa.

Jarnjak je rekao da treba podupirati borbu protiv globalnog terorizma treba i da Hrvatska to čini preko Ujedinjenih naroda. Hrvatska je vrlo zainteresirana za sigurnost jer je njezina komparativna gospodarska prednost turizam, a turizam je neobično osjetljiv na sigurnosni aspekt, pogotovo kad je posrijedi terorizam, rekao je Jarnjak.

Podsjetio je da je za vikend u vrijeme "Oluje" 1995. ulaz turista bio veći od izlaza, a kad se dogodila teroristička akcija u Rijeci, onda je taj vikend bio veći izlaz od ulaza turista. U primjeni mjera i metoda u borbi protiv globalnog terorizma mora se voditi računa da ne budu ugrožena temeljna ljudska prava, rekao je Jarnjak.

Predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Krunoslav Antoliš rekao je kako se na tom skupu žele prikazati iskustva i znanja hrvatskih i stranih stručnjaka za pitanja sigurnosne politike svim važnim čimbenicima u Hrvatskoj kako bi im se pomoglo u donošenju presudnih odluka iz tog osjetljivog, ali i nezaobilazna područja.

Na skupu će osim hrvatskih svoj rad predočiti i znanstvenici i stručnjaci zemalja članica Partnerstva za mir konzorcija obrambenih akademija i sigurnosnih instituta, koji se sastoji od 305 organizacija iz 46 zemalja uključivo regiju Euro-Atlantic Partneship Council (EAPC).

Pročitajte više