Međunarodni posrednik za BiH Schwartz-Schilling ratnim zločinima i povratku izbjeglih

Međunarodni posrednik za Bosnu i Hercegovinu Christian SchwartzSchilling u srijedu je još jednom pozvao vlasti Republike Srpske na suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu i upozorio da će u protivnom "čitava BiH trpjeti posljedice".

Nakon posjeta Zagrebu, te obilaska općina Foča i Višegrad, Schwartz-Schilling je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci govorio o problemu povratka izbjeglih i prognanih kao i o ratnim zločinima. Uz ostalo je podsjetio da je u Višegradu tijekom rata u BiH ubijeno oko tri tisuće osoba, no da se ni do danas ne zna na kojim su mjestima pokopane, a nisu poznati ni izvršitelji ovih zločina. Stoga je pozvao sve građane da komisijama za traženje nestalih dostave sve raspoložive podatke o zločinima.

Pohvalio je Banju Luku koja je, po njemu, puno učinila za povratak izbjeglih i prognanih. Dodao je da je problem ovoga grada što u njemu živi veliki broj Srba izbjeglih iz Hrvatske.

Schwartz-Schilling je izjavio da bi se i ovaj problem mogao početi rješavati te dodao da je nakon posjeta Zagrebu uvjeren da je u Hrvatskoj došlo do velikih pozitivnih pomaka.

"Stekao sam dojam da je Hrvatska spremna učiniti sve kako bi se omogućio povratak Srbima", kazao je Schwartz-Schilling i dodao da se može očekivati kako će Hrvatska, nakon što je dobila status kandidata za EU, poštivati europske standarde o ljudskim pravima.



(Hina) xspod ybs

Pročitajte više