Međunarodni turizam porastao 10 posto u 2004. - UN

Broj posjeta stranih turista u svijetu porastao je u 2004. godini na rekordnih 760 milijuna, što je 10 posto više u odnosu na 2003. i najviši je rast u posljednjih 20 godina, izvijestila je UNova Svjetska turistička agencija (WTO).

WTO je ocijenio da je oporavak svjetskog gospodarstva, posebice američkog i europskog tržišta koja su važna za turizam, pridonio veoma dobrim rezultatima u 2004., nakon tri teške godine.

Povećanje se razlikuje od regije do regije, krećući se od 4 posto za Europu, do 7 posto za Afriku, 10 posto za obje Amerike i 29 posto za Aziju i Pacifik. Stopa rasta za Bliski istok, uključujući Egipat, bila je 21 posto, rekao je WTO.

Agencija je objavila da su se strahovanja da bi rast cijena nafte mogao negativno utjecati na turistička putovanja smanjila tijekom godine kada se pokazalo da povećane troškove absorbira dinamizam svjetskog gospodarstva te da oni nisu pogodili povjerenje potrošača.

Glavni tajnik WTO-a Francesco Frangialli rekao je u Phuketu u Tajlandu kako očekuje da će turistički sektor pokazati svoju otpornost i nakon katastrofalnog azijskog tsunamija i premostiti teškoće, a ujedno doprinijeti obnovi pogođenih zemalja.

Akcijski plan iz Phuketa odredio je turistička odredišta u Šri Lanki, na Maldivima, u Tajlandu i Indoneziji pogođena tsunamijem za posebnu pomoć u obnovi turizma.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više