Medved prijeti novinaru, Plenković šuti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR branitelja Tomo Medved jučer je nazvao novinara Indexa Vojislava Mazzocca i zaprijetio mu. U normalnoj državi i sama činjenica da ministar u nedjelju zove novinara bila bi dovoljna za smjenu. A kamoli da zove i prijeti. No, iz vlade se nije još javio nitko.

>> Medved nazvao novinara Indexa i zaprijetio mu: U meni će se probuditi vojnički duh

"Hoćete da uđemo vi i ja u ring? Ako hoćete ući ćemo u ring", rekao je Medved novinaru Indexa, pa zaprijetio: "Budete li mi se još dirali u sina, u meni će se probuditi vojnički duh". Povod je bio Indexov subotnji članak o zapošljavanju sina ministra Medveda u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD. Članak je objavljen nakon što je Medved još ranije zvao Mazzocca sugerirajući mu da članak ne objavljuje.

Štoviše, u nastavku jučerašnjeg poziva je prijetio objavljivanjem podataka o zapošljavanju Vojislava Mazzocca u Ministarstvo branitelja.

"Hoćete li da sljedećeg tjedna objavim priopćenje u kojem ću objaviti kako ste došli u Ministarstvo branitelja, po kojem natječaju i koliko ste novaca dobili?"

U međuvremenu je Mazzocco, koji je prijetnje prijavio policiji, sam objavio detalje o svom zapošljavanju i radu u Ministarstvu branitelja ranih dvijetisućitih.

>> Vojislav Mazzocco: Što sam radio u Ministarstvu branitelja

Medved se javio i jutros ponovivši da nikome nije prijetio.

"Nisam prijetio, ja nikada nisam prijetio novinarima. Podsjetit ću vas da sam tijekom Domovinskog rata bio jedan od vojnika koji je novinaru davao krv i spasio mu život. Ja nikada ne prijetim", rekao je ministar, prenosi N1.

"Ja sam kroz kontakt koji mi je bio dostupan zamolio poštovanog gospodina da se kritički osvrće prema meni i mom poslu, molio sam ga da ostavi obitelj po strani, odnosno da se ne osvrće na moje članove obitelji. Uvijek sam sklon na preispitivanje mojih odluka, dostupan sam medijima", kaže Medved.

No, novinar je upravo i propitkivao njegov rad.

>> Medved: Ja ne prijetim. U ratu sam novinaru dao krv i spasio život

Iz vlade muk

U vladi još nisu komentirali ovaj skandal o kojemu su u međuvremenu izvijestili svi mediji. Odmah jučer popodne smo vladi poslali upit, a isti smo ponovili jutros.

Pitali smo ih je li premijer Plenković podržava ovakvo ponašanje svog ministra. Sudeći po tome da se iz vlade nitko nije javio, činjenica da ministar okolo zove novinare, prijeti im i govori kako ima punu ladicu spisa o njima Plenkoviću i nikome iz njegove vlade očito ne smeta.

Jer da im smeta, odmah bi reagirali. Javili su se tek iz Mininistarstva branitelja priopćenjem u kojem kažu da njihov ministar nije baš tako mislio. Osim Medveda, situaciju je kratko komentirao ministar Božinović. Ili, bolje je kazati, nije je komentirao već je potvrdio kako je policija zaprimila prijavu prijetnje te rekao da ništa više od toga ne može kazati.

Ministar koji ne voli novinare

Inače, nije ovo prvi put da ministar Medved reagira na napise koji mu nisu po volji. Iako je i jutros kazao kako su novinari pozvani propitkivati njegov rad, on je već podnio dvije tužbe protiv Matije Babića, pokretača Indexa. U prvoj tužbi ministar brantelja tužio je Matiju Babića za naknadu štete zbog teksta u kojem ga Babić naziva "malim prijetećim Medvedićem", "ministrom branitelja privilegija imovinskog rata", "dijelom šatorskog krila HDZ-a" i "članom zločinačke organizacije". Na kraju istog teksta Babić je poručio kako Medveda i njegovu kamarilu ne treba hraniti porezima. Cijeli Babićev tekst možete pročitati ovdje.

Tužba je odbačena jer Medved nije znao da je procesno dužan zatražiti ispravak teksta.

U drugoj tužbi Medved pokušava dokazati da nije član zločinačke organizacije, da nije predvodnik šatorskog krila HDZ-a i da plinskim bocama i maltretiranjem Zagrepčana nije tražio privilegije za prosvjednike, a što je završilo novim Zakonom o braniteljima u kojima su im dodatno podebljane privilegije.

>> MEDVED PROTIV BABIĆA Svjedočio Fred Matić: Medved je bio sa šatorašima, a sad im dijeli privilegije

>> MEDVED PROTIV BABIĆA Glavašević svjedočio: Medved je bio među ključnim šatorašima, a onda je postao ministar

>> Ministar brantelja Tomo Medved izgubio tužbu protiv Matije Babića

Pročitajte više