Meksički karteli za za svoje poslove regrutiraju djecu iz Teksasa

TEKSAŠKE zakonodavne vlasti priopćile su kako nekolicina meksičkih narko kartela vreba djecu, staru i po 11 godina, da rade u njihovim krijumčarskim operacijama, piše Reuters.

Steven McCraw, direktor Odjela za javnu sigurnost u Teksasu rekao je kako narko bande djecu zovu potrošnom robom, a njegovi istražitelji imaju dokaze kako šest narko kartela, uključujući i nasilni Zetas, u Teksasu imaju komandne i kontrolne centre, te da aktivno regrutiraju djecu za sudjelovanje u njihovim operacijama.

Za prebacivanje automobila s jednog mjesta na drugo - 50 dolara

Djecu privlači "laka zarada" za izvršavanje jednostavnih zadataka, kao što je prebacivanje vozila s jednog mjesta na drugo, što pripadnicima kartela omogućava da otkriju nalazi li se njihovo vozilo pod policijskim nadzorom. Takav zadatak plaća se pedesetak dolara.

Naravno, jednom kada dijete pristane, snosit će posljedice.

U jednom pograničnom okrugu u Teksasu je samo u protekloj godini uhićeno 25 maloljetnika, zbog prodavanja droge, izviđanja i izvođenja drugih zadataka za organizirane meksičke kriminalne narko skupine, koje su svoje djelovanje proširile na sve veće gradove u Teksasu.

"Operacija Detour"

Ovaj mjesec uhićen je 12-godišnjak koji je u ukradenom pickup kamionu imao 362 kilograma marihuane.

McCraw je rekao kako su vlasti započele "Operaciju Detour", u sklopu koje se policijski djelatnici u školama i društvenim centrima sastaju sa roditeljima i djecom, te ih upozoravaju na opasnosti lake zarade koju nude meksički kriminalci.

Djeca će rjeđe biti sumnjiva od odraslih osoba, njima se lakše manipulira sa malim svotama novca, te im u slučaju uhićenja prijete manje kazne.

Također, prošli mjesec objavljen je izvještaj koji navodi kako karteli prijete brojnim zemljoposjednicima s američke strane Rio Grandea, čije posjede žele koristiti kao stalne baze za svoje kriminalne aktivnosti.

Pročitajte više