Meksički narkokartel kao taoce drži četiri novinara

POVJERENSTVO za zaštitu novinara uputilo je apel vladi u Meksiku da učini sve što je moguće kako bi se prisililo narkokartele na sjeveru zemlje da oslobode novinare koje kao taoce drže već tri dana.

Kako prenosi američki CNN, četvorica novinara oteta su još u ponedjeljak na dvije lokacije u blizini grada Duranga u trenutku dok su istraživala pojedinosti oko događaja u zatvoru Gomez Palacio.

Taj se zatvor proteklih dana našao u središtu skandala nakon što je otkriveno da je uprava u više navrata na nekoliko sati iz zatvora puštala grupu zatvorenika kako bi ovi kao plaćeni ubojice za lokalnu narkobandu "odrađivali" naručena ubojstva pripadnika protivničkog narkokartela, nakon čega su se vraćali u svoje ćelije. Skandal je dobio još veće ramjere kad se utvrdilo da su ubojice od zatvorskih čuvara čak dobivali i automobile, ali i službeno oružje kojim su potom izvršavali ubojstva.

Narkokarteli ne podnose interes javnosti i medija za njihove mutne poslove

Pretpostavlja se da su novinare oteli pripadnici kriminalne grupe poznate pod nazivom Zeta ili pak članovi narkokartela Sinaloa, koji su u konstantnom sukobu u sjevernoj pokrajini Durango. "Pozivamo vladu i federalne vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da lociraju otete novinare i omoguće njihovo puštanje na slobodu", apeliralo je Povjerenstvo za zaštitu novinara, koje je upozorilo da "novinari plaćaju previsoku cijenu za svoj rad" te da meksičke vlasti "moraju poslati jasnu poruku da ovakve brutalne akcije neće proći nekažnjeno".

Guverner pokrajine Durango Ismael Hernandez novinarima je potvrdio da odgovornost za otmicu četvorice novinara "nesumnjivo leži na organiziranom kriminalu", a lokalni mediji tvrde da razlog otmice vjerojatno leži u činjenici da se lokalnim narkokartelima nije svidio veliki interes javnosti i medija oko događaja u zatvoru Gomez Palacio, ali ni optužbe o korupciji na račun zatvorske uprave.

Meksičke su vlasti prošloga tjedna uhitile direktora zatvora Gomez Palacio Margarita Rojasa i nekoliko zatvorskih čuvara pod optužbom za korupciju i dopuštanje zatvorenicima da bez odobrenja nadležnih zatvorskih institucija napuštaju kaznionicu. 

Pročitajte više