"Mentalno oboljele osobe u Srbiji zlostavljane"

MEĐUNARODNA organizacija za prava mentalno retardiranih osoba (MDRI), sa sjedištem u Washingtonu, danas je objavila izvješće pod nazivom "Mučenje a ne liječenje: Segregacija i zlostavljanje djece i odraslih s retardacijom u Srbiji", a koje se temelji na četverogodišnjoj istrazi.

Kako je priopćila MDRI, izvješće govori o nehumanosti koja sastavni dio postupanja s retardiranim osobama u Srbiji.

Priču o nehumanom postupanju prema mentalno oboljelima u toj zemlji donio je dan ranije i New York Times, koji je prenio neke od šokantnih detalja izvješća. "21-godišnji mladić s Dawnovim sindromom zavezan za metalnom ogradom ograđen krevet. Djeca gola od struka na dolje, ostavljena da jedu i vrše nuždu u svojim krevetima. Sedmogodišnja djevojčica s hidrocefalusom ostavljena bez liječničke pomoći "jer će ionako umrijeti", samo su neki od opisa uvjeta u kojima žive mentalno oboljeli u Srbiji, a koje je objavio i gore spomenuti časopis.

MDRI Srbiji predbacuje nepružanje mentalne skrbi oboljelima, zarazne bolesti kojima su izloženi, prljavštinu i nemoguće uvjete za život.

Dužnosnici Europske unije morat će pozorno pročitati izvješće, s obzirom na ambicije Srbije da jednom postane članicom Unije, piše New York Times, a u nastavku se navodi kako je Vladimir Pešić, dužnosnik srbijanske vlade nadležan za skrb o osobama s invaliditetom, odbio je komentirati izvješće, rekavši da ga nije vidio.

Foto: New York Times

Pročitajte više