Merkel i Maas upozoravaju na porast antisemitizma

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvali su na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust na nastavak borbe protiv antisemitizma.

"Danas smo u prigodi sjetiti se što sve mogu napraviti rasni fanatizam, mržnja i nehumanost", rekla je Merkel u poruci svojim sugrađanima. 

Svatko bi trebao pokazati potpunu netolerantnost kada su posrijedi antisemitizam, nehumanost, mržnja i rasni fanatizam, podsjetila je njemačka kancelarka. 

"No nažalost, to je u današnje vrijeme važno hitno pokazati", dodala je. 

U međuvremenu je Maas pozvao na osmišljavanje novih pristupa u poučavanju ljudi Holokaustu. 

"Potrebni su nam novi pristupi kojima bismo povijesne događaje iskoristili u aktualnom vremenu", napisao je u gostujućoj kolumni nedjeljnog izdanja Die Welta. 

Maas je istaknuo da su razdoblje nacizma i Holokausta s vremenom sve udaljeniji pojmovi. 

"Za nekoga rođenog u današnje vrijeme Kristalna noć, koja se zbila 1938. jednako je dalek događaj kao vladavina kancelara Bismarcka (1871.) u vrijeme kad sam ja bio dijete. I postupno se mijenja način sjećanja na neke događaje", smatra Maas. 

Na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust obilježava se uspomena na šest milijuna europskih židova i svih ostalih koje su nacisti istrijebili u svojim logorima smrti. 

Maas je podsjetio na nedavnu anketu CNN-a po kojoj čak 40 posto mladih ispitanika vrlo malo zna o Holokaustu. Brojku je nazvao "šokantnom" te pozvao Njemačku da poduzme odgovarajuće poteze koji će "održati živima sjećanja na sve one koji su osobno iskusili neshvatljive stvari".

Pročitajte više