Merkel je pobijedila, ali cijena njezine politike otvorenih vrata bila je visoka

Foto: Getty images

NOVINARKA BBC-ja Jenny Hill u nedavnom članku analizira ishod njemačkih izbora. U nastavku
prenosimo dijelove njezine analize.

"Izlazeći iz automobila, njemačka kancelarka Angela Merkel prvo se nasmiješila za kamere, a onda i za one koji podupiru njezinu stranku, a koji su se okupili pred sjedištem Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Kancelarka je znala da će najvjerojatnije pobijediti na ovim izborima. No, to nije pobjeda kojoj su se ona i njezina stranka nadali. To je najgori rezultat konzervativaca tijekom njezina vodstva. Moguće je da je to i presuda njezinoj odluci da otvori vrata Njemačke milijunima izbjeglica. Kada se obraćala svojoj stranki, Kancelarka je priznala da su protekle četiri godine bile teške.

No, stranka je svejedno postigla svoj cilj - pobjedu. Njezina samohvala i proslava činile su se pomalo šupljima. Jer prava priča o uspjehu na ovim izborima pripada drugoj stranci, Alternativi za Njemačku (AfD)".

Iznenadna pobjeda

"Na drugom kraju grada, u sobi punoj plavih i bijelih balona, članovi stranke koja je protiv imigranata i eura slavili su, jer je postalo jasno da će ne samo po prvi put ući u njemački parlament, nego i da će postati treća najveća stranka u zemlji, nakon konzervativne CDU i njihovih najbližih suparnika, Socijaldemokratske stranke (SPD).

Alexander Gauland, jedan je od čelnika AfD-a, postaje parlamentarni zastupnik stranke. Trijumfalno je izjavio publici koja je slavila da će njegova stranka otvoriti sezonu lova na Merkel. "Uzeti zemlju i narod" za Njemačku nakon Drugoga svjetskog rata, to je izvanredna retorika. No,
otvoreno ksenofobna kampanja stranke nešto je bez presedana u suvremenoj njemačkoj politici.

Vani ispred pobjedničke zabave policajci su pažljivo pratili anti-AfD prosvjednike, koji su demonstrirali protiv onoga što je velikom broju ljudi šokantni razvoj političke situacije u zemlji. Bio je to kaotični dan za njemačku politiku i za Berlin.

Postoji podjela i nezadovoljstvo u srcu Njemačke. Jedan Nijemac mi je na cesti rekao da je zgrožen rastom desno orijentiranih nacionalista.

"Oni su poput nacista pod Hitlerom", rekao je. "Rođen sam 1939. godine. Ja sam ratno dijete.
Odrastao sam u ruševinama, a sad se opet sve ponavlja. Oni su kriminalci. Oduvijek sam glasao za CDU i oduvijek sam htio Angelu Merkel", kazao mi je".

Neočekivani preokret

"Gospođa Merkel sada mora pronaći koalicijske partnere. Mora uvjeriti svoju zemlju - a možda i neke unutar vlastite stranke - da je prava žena za taj posao. Ovo je bila dugačka i mučna izborna kampanja. Merkel je možda pobijedila, ali to ne izgleda kao
pobjeda.

Ovi će izbori ostati zapisani u povijest zbog dva razloga. Merkel je pobijedila, ali s najgorim
rezultatom izbora dosad, a desno orijentirani nacionalisti od nedjelje su postali dio njemačkoga
establišmenta.

Ono što je politička norma u brojnim drugim europskim zemljama smatralo se nezamislivo u
poslijeratnoj Njemačkoj. Sada se to promijenilo", zaključuje Hill za BBC.

Pročitajte više