Merkel kaže da će veze Njemačke i Francuske nastaviti jačati

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu da će osnažiti veze s Francuskom uoči posjeta toj zemlji gdje će sudjelovati na sastanku francusko-njemačkog vijeća ministara.

"U bilateralnim odnosima kao i u rješavanju međunarodnih sukoba Njemačka i Francuska tijesno surađuju i žele da se to nastavi i u budućnosti", rekla je Merkel u tjednom video obraćanju.

Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i ministri dviju zemalja okupit će se na razgovorima u srijedu u francuskom gradu Toulouseu.

Sastanak Merkel i Macrona

Nekoliko dana ranije, u nedjelju navečer, očekuje se sastanak Merkel i Macrona u Parizu.

Merkel se referirala na novi sporazum o jačanju bilateralnih odnosa, nadogradnji sporazuma iz Aachena, koji je postignut početkom godine u tom njemačkome gradu nedaleko od francuske granice.

"S njim bi naša suradnja trebala postati još snažnija", kazala je. Ona je iznijela planove za promoviranje izravnog kontakta među građanima u pograničnim regijama osnivanjem kulturnih institucija.

"Osim toga, bit će i odbor za rješavanje problema u pograničnim područjima. Taj odbor će biti osnovan i mi ćemo predstaviti naše prve projekte na francusko-njemačkom vijeću ministara", najavila je kancelarka Merkel.

Pročitajte više