Merkel otputovala u Indiju

Foto: Hina/ EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel otputovala je u Indiju, a glavna tema dvodnevnog posjeta bit će, kako je priopćeno, jačanje gospodarskih odnosa i intenziviranje suradnje na polju borbe protiv globalnog protekcionizma.

"Naša želja je učvrstiti bilateralne odnose, učiti od Indije, ali i predstaviti naš tehnološki razvoj", rekla je Angela Merkel u svojem redovitom videopodcastu.

Glavna tema dvodnevnog posjeta bit će razmjena tehnoloških saznanja posebice na polju digitalizacije.

"Indija se, posebice glede digitalizacije, munjevito razvila posljednjih godina i to ne samo u urbanim, nego i u ruralnim područjima", naglasila je Merkel.

S Angelom Merkel su u Indiju otputovali i mnogobrojni ministri njemačke vlade, a tijekom njemačko-indijskih konzultacija na razini vlada u petak će biti potpisani i brojni ugovori o gospodarskoj i tehnološkoj suradnji.

Pomoć će Indiji ojačati demokraciju

Tijekom boravka u Indiji, njemačka kancelarka će, kako je priopćio glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, Indiji ponuditi pomoć u jačanju demokracije, pravne države i ljudskih prava. Na dnevnom redu će se naći i napetosti između Indije i Pakistana.

Odbor Bundestaga za ljudska prava je od Angele Merkel zatražio da se tijekom svog posjeta jasno zauzme za zaštitu ljudskih prava u pokrajinama Jammu i Kašmir u kojima živi pretežito muslimansko stanovništvo.

Odbor je izrazio zabrinutost zbog "represivnih poteza nacionalističko-hinduističke vlade uperene protiv muslimanskog stanovništva". Istodobno se kritizira i "moderno ropstvo" u Indiji koje uglavnom pogađa žene.

Pročitajte više