Merkur jutros prešao preko sunčevog diska

DANAŠNJI tranzit Merkura preko Sunca, kojega su promatrali i građani Hrvatske i teleskopima vidjeli malu crnu točkicu koja prelazi preko velikog sunčevog diska, počeo je u 7.11 sati, a završio u 12.31 sati, dok je sam prijelaz Merkura preko ruba sunčevog diska trajao oko četiri i pol minute.

Tranzit Merkura preko Sunca bio je vidljiv iz cijele Europe, Azije i Afrike.

U jednom se stoljeću dogodi otprilike 14 tranzita Merkura preko Sunca. Posljednji put dogodio se 1999., a idući tranzit bit će 2006.

Riječ je o prelasku Merkura, planeta najbližeg Suncu, preko sunčevog diska, a ta se pojava naziva tranzit. Planet je prekrio tek 1/160 dio sunčevog diska, što je dobra prilika da vidimo kako je naša najbliža zvijezda ogromna naspram planeta koji oko nje kruže. Promjer Sunca je otprilike 1,4 milijuna kilometara, dok je promjer Merkura oko 4.800 kilometara, stoji u priopćenju Astronomskog društva Beskraj koje je za Zagrepčane organiziralo promatranje tranzita na Jarunu.

Tranzit je na trima teleskopima i dalekozoru, opremljenim filterima za sunce promatralo četrdesetak građana, izjavio je predsjednik Beskraja Boris Štromar.

Tranzit Merkura preko Sunca dobar je uvod za jednu puno rjeđu pojavu - tranzit Venere što će se dogoditi 8. lipnja 2004.

Posljednji tranzit Venere preko sunca bio je davne 1882.

Pročitajte više