Mernissi i Sontag dobitnice španjolske književne nagrade

MAROKANSKA spisateljica Fatima Mernissi i američka Susan Sontag dobitnice su nagrade Principe de Asturias, jedne od najuglednijih španjolskih književnih nagrada, objavio je žiri u četvrtak.

"Dvije spisateljice svoju su književnost ostvarile u različitim žanrovima kojima su potaknule bitna pitanja našeg vremena. Njihova su djela duboka i imaju estetsku kvalitetu", izjavio je predsjednik žirija Victor Garcia de la Concha.

Sedamdesetogodišnju Susan Sontag književni kritičari cijene zbog njezina opisa američkog društva i predanosti. Ona je jedna od viđenijih ličnosti intelektualnih pokreta šezdesetih.

Sontag je debitirala 1963. s knjigom "Dobročinitelj". Slijedili su, među mnogima, "Protiv interpretacije", "U Americi", "O fotografiji" i "Bolest kao metafora".

Fatima Mernissi (63) smatra se jednim od najvažnijih glasova arapske inteligencije na području proučavanja Kurana. Neka od njezinih djela su "Šeherezada ide na zapad", "Veo i muška elita: feministička interpretacija islama", "Islam i demokracija" i "Zaboravljene kraljice islama".

Književna nagrada jedna je od osam godišnjih nagrada koje dodjeljuje Zaklada princa od Asturije, nazvana po španjolskom princu Felipeu od Asturije. Zaklada ima sjedište u sjeverozapadnom španjolskom gradu Oviedu, glavnom gradu pokrajine Asturija.

Nagrade, od kojih svaka vrijedi 50 tisuća eura, dodjeljuju se u kategorijama za komunikaciju i humanistiku, društvene znanosti, umjetnost, književnost, znanstvena i tehnološka istraživanja, međunarodnu suradnju, sport i mir.

(Hina) ag bnš

Pročitajte više