Mesić: Brine me to što svega dva ili tri kandidata imaju određenu viziju

PREDSJEDNIK na odlasku, Stjepan Mesić, po zatvaranju birališta komentirao je 12 kandidata koji se bore za mjesto njegova nasljednika. Mesić je kazao kako ga brine to što svega dva ili tri kandidata imaju određenu viziju.

"Ima i onih koji samo žele da im unuci mogu jednog dana pisati da im je djed bio predsjednički kandidat. Ima i onih koji misle da se na jeftinom populizmu može pobijediti", ocijenio je Mesić te naveo kako zasad u predsjedničkoj utrci najviše iskaču nezavisni kandidati.

Zasad nije želio otkriti koga vidi u drugom krugu, kao ni kome će dati svoju podršku: "Kažem li vam koga vidim u drugom krugu, onda ćete znati i da ću jednoga od njih podržati".

Još jedan u nizu viceva

Mesić, poznat po tome što voli pričati viceve ispričao je jednog i danas novinarima okupljenima na Pantovčaku, s kojima čeka izborne rezultate: "`Kad je stvar izgubljena?`, pita kuhar kapetana broda. `Pa onda kad ne znaš gdje je`, kaže kapetan. `A, sad sam miran. Pao mi je kazan s grahom u more`, rekao je kuhar".

I Mesić razočaran odazivom birača

"Dojmovi su, kao kod svih koji su pratili izbore, da smo malo razočarani premalim izlaskom. Ali, to se moglo i očekivati, jer izborna kampanja nije pokazivala veću zainteresiranost da se ide s vizijom Hrvatske u 21. stoljeću, vizijom Hrvatske u Europskoj uniji. Nije bilo ni ozbiljnih prijedloga oko toga kako Hrvatska može promijeniti svoju privredu. Jasno da se u izbornoj kampanji ne mogu dati recepti, ali se mora sigurno reći koji su naši problemi. Poruka je morala biti drukčija", smatra Mesić.
 
"Ono što su možda svi vidjeli je da nije bilo dovoljno politiziranosti izbornog tijela. Kritike su bile kandidata jednih drugima, ali u svemu tome nije bilo ozbiljnog žara, nije bilo poruka koje bi zainteresirale hrvatske glasače da izađu na izbore i svojim glasom obilježe ovo vrijeme u kojem se Hrvatska danas nalazi", dodao je.
 
"Čim čujem konačne rezultate reći ću kojeg kandidata favoriziram, ili vam mogu reći ime ili opisati program koji to ime predstavlja. To sigurno neće biti danas. Pitanje je li potrebno reći ime ili je potrebno opisati program, pa će to biti prepoznatljivo. Ne bi bilo korektno o tome govoriti dok ne čujemo prve službene rezultate", naveo je Mesić.
 

Pročitajte više