Mesić danas s grčkim predsjednikom razgovara o kapetanu Laptalu

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić naći će se danas s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom, a jedna od tema razgovora bit će i sudbina dubrovačkog kapetana Krste Laptala. Naime, Mesić se od jutros nalazi u Ateni gdje sudjeluje na konferenciji "Kulturni koridori jugoistočne Europe", a s grčkim predsjednikom naći će se na marginama konferencije.

Hrvatska javnost već duže očekuje jaču diplomatsku aktivnost prema Grčkoj, kako bi se olakšala sudbina kapetana Laptala, koji se već 11. mjeseci nalazi u pritvoru čekajući suđenje koje predstavlja presedan u dugoj pomorskoj povijesti. Štoviše ugledni Lloyd list slučaj Laptalo ocijenio je sramotnim za Grčku.

Jedanaest mjeseci u pritvoru

Podsjetimo, kapetan Laptalo se u grčkom zatvoru nalazi još od 13. srpnja prošle godine nakon uhićenja pod optužbom za krijumčarenje 51 kilograma kokaina, pronađenih u kutijama koje su iskrcane s broda "Coral Sea". Osima Laptala optuženi su prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia.

Početak suđenja zakazan je za 16. srpnja na sudu u grčkom Patrasu, priopćilo je jučer Ministarstvo vanjskih poslova koje je tu informaciju dobilo od našeg veleposlanstva u Grčkoj. Suđenje je trebalo početi 11. lipnja, no nakon razorna potresa u Patrasu sudski službenici nisu htjeli ući u zgradu suda iako im je rečeno da nema opasnosti. Iako se očekivalo kako će suđenje početi na jesen, Grci su nenadano jučer obavijestili javnost kako suđenje počinje za mjesec dana.


Sramota za grčko pravosuđe

Prije dva mjeseca branitelji dubrovačkog kapetana tražili su puštanje uz jamčevinu, međutim grčki sud odbio je zahtjev za obranom sa slobode po četvrti put. Ukoliko dođe do osuđujuće presude, kazna za navedeno djelo je od 10 godina do doživotnog zatvora. No, obrana kapetana Laptala vjeruje kako će uz pomoć stručnjaka dokazati njegovu nevinost.

I.Ć.
Foto: laptalo.com

Pročitajte više