Mesić: Drašković bi morao znati da su tenkovi išli iz smjera Beograda prema Hrvatskoj

"MORAO bi Vuk Drašković znati da su tenkovi okićeni cvijećem išli iz smjera Beograda prema Hrvatskoj, a nikada iz Hrvatske prema Beogradu", rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas u Vinkovcima odgovarajući na novinarska pitanja, naglasivši da se stoga nikako ne može govoriti da se "ovdje dogodio građanski rat, za koji je najbolje da se zaboravi".

Na upit hoće li u izaslanstvu Srbije i Crne Gore, čiji predsjednik Svetozar Marović uskoro dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, biti i ministar vanjskih poslova Vuk Drašković, Mesić je kazao kako o tome odlučuje predsjednik Srbije i Crne Gore, a ne on.

"Nisam uvjetovao ni u jednoj prigodi tko će biti u tome izaslanstvu, ali mislim da je pogriješio Vuk Drašković, kad je u interviewu dao kvalifikaciju rata na našem području", kazao je.

Interview koji spominje Mesić Drašković je dao nedavno za jedan hrvatski tjednik, u kojemu je rat na prostoru bivše Jugoslavije ocijenio kao građanski rat.

"Svatko zna da smo mi bili žrtve brutalne agresije", rekao je Mesić.

Posjet srbijansko-crnogorskog predsjednika Marovića Zagrebu hrvatski državni vrh iskoristit će i za razgovor o rješenju granične crte između Hrvatske i Srbije i Crne Gore te povratka iz Srbije u Hrvatsku opljačkanih gruntovnih knjiga pojedinih hrvatskih općina, najavio je Mesić.

Zamoljen da ocijeni dosadašnje suđenje u Beogradu osumnjičenicima za ratni zločin počinjen na Ovčari kod Vukovara, predsjednik Mesić je rekao kako će se tek nakon presude znati "je li to bilo pravo suđenje".

"Očekujem kako će i srbijansko pravosuđe shvatiti da samo sankcioniranjem svih počinjenih zločina Srbija i Crna Gora mogu dobiti pravo građanstva u Europi", istaknuo je, dodavši kako svi koji su sudjelovali u zločinu na Ovčari, bilo kao nalogodavci ili počinitelji, moraju odgovarati za taj zločin.

Govoreći o suradnji Hrvatske i Haaškog suda, Mesić je ocijenio kako je ona sasvim u redu. "Svi pozvani, i osumnjičenici i optuženici, javili su se tomu sudu. Negdje se, međutim, ističe da je u BiH Republika Srpska primjer dobre suradnje s Haaškim sudom, a ja tvrdim da to nije istina. Jer 25 optuženih Srba iz Republike Srpske privele su međunarodne snage, a nisu se dobrovoljno odazvali, niti ih je privela policija tog entiteta u BiH", rekao je Mesić. Dodao je da je suradnja s Haagom, ako se o njoj govori, najbolja s Republikom Hrvatskom.

Pročitajte više