Mesić: Gospodarstvenici ključ hrvatsko-turske suradnje

HRVATSKI i turski gospodarstvenici jačaju gospodarsku suradnju, a politički su odnosi dviju zemalja već dobri, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak u Zagrebu u govoru na zasjedanju turskohrvatskoga poslovnog vijeća.

"Politika stvara okvir, a gospodarstvo daje sadržaj bilateralnim odnosima", rekao je Mesić i izrazio hrvatski interes za daljnje proširivanje i izgrađivanje postojećih gospodarskih veza.

"Zadovoljan sam postignutim, ali očekujem više, jer znam da za to postoje objektivne mogućnosti", rekao je Mesić.

Mesić i turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer koji je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, bili su na otvaranju tursko-hrvatskoga gospodarskog foruma koji je nastavljen individualnim poslovnim razgovorima hrvatskih i turskih tvrtki.

Trodnevno je zasjedanje tursko-hrvatskog poslovnog vijeća počelo 1. srpnja kad je na snagu stupio i Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Hrvatske.

Gospodarska razmjena Hrvatske i Turske iznosi 40-50 milijuna dolara na godinu, a Hrvatska u Tursku izvozi u vrijednosti od devet milijuna. Prošle je godine robna razmjena porasla za deset posto.

"Robna razmjena od 40 do 50 milijuna dolara na godinu nije zadovoljavajuća. U 2002. dosegla je 52 milijuna, što je porast od deset posto", rekao je Sezer i najavio kako bi ugovor o slobodnoj trgovini mogao dovesti do poboljšanja gospodarske suradnje.

Dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj tursko izaslanstvo će završiti u petak, posjetom Dubrovniku.

Pročitajte više