Mesić: Gotova studija zaštite okoliša u vezi s projektom Družba Adria

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je gotova studija o ekološkoj zaštiti okoliša u vezi s projektom Družba Adria i prijevozom nafte Jadranskim morem, na kojoj je radilo više od 160 najuglednijih hrvatskih stručnjaka, te da će javnost o svemu biti pravodobno izviještena.

Predsjednik Mesić boravi danas u Bjelovaru kao gost Bjelovarsko-bilogorske županije koja slavi svoj dan, a novinarima je odgovarao na pitanja o Družbi Adria i jučerašnjem razgovoru s ruskim ministrom za krizna stanja i predsjednikom Međuvladine rusko-hrvatske komisije za gospodarsku suradnju Sergejem Šojguom.

Potvrdio je da su razgovarali o povratu ruskog klirinškog duga i Družbi Adria.

"Riječ je o povratu 185 milijuna američkih dolara koje Rusija duguje Hrvatskoj, a razgovarali smo o tome kako utrošiti taj novac. Osobno predlažem da se taj novac uloži u izgradnju trećeg bloka termoelektrane Sisak jer se time može riješiti opskrba strujom za duži niz godina", kazao je Mesić.

Potvrdivši da se razgovaralo i o projektu naftovoda Družba Adria, Mesić je poručio onima koji su protiv terminala u Omišlju, da će naftovod u tom slučaju ići do Trsta, tankeri će ploviti istim morem, a Hrvatska neće imati nikakvog utjecaja na plovidbu i standarde brodova.

"Trebamo se uključivati u razvojne programe i projekte, no ujedno moramo paziti i na zaštitu okoliša, ne samo radi nas, nego i radi budućih generacija", poručio je Predsjednik.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, na kojoj je župan Damir Bajs predao županijske nagrade zaslužnim pojedinicima, društvima i udrugama za doprinos u razvoju Županije, predsjednik Mesić je istaknuo da je za Hrvatsku presudan upravo razvoj gospodarstva i proizvodnje, te poticanje izvoza.

"Hrvatska nema više pravo na siromaštvo, a osim Vlade i Sabora koji trebaju stvoriti zakonsku regulativu, posebno je važna i uloga županija, gradova i općina. Budemo li poticali proizvodnju, postići ćemo viši standard za ulazak u Europsku uniju kojoj težimo. Ulazak u Europsku uniju nije upitan, no još je važnije da se Hrvatska prilagodi europskim standardima", poručio je predsjednik Mesić.

Predsjednik je, u pratnji župana Damira Bajsa i gradonačelnice Đurđe Adlešić, posjetio i gradsku poslovnu zonu te Visoko učilište u Bjelovaru.

Pročitajte više