Mesić: Gotovina još uvijek ima šanse braniti se sa slobode

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas da se general Ante Gotovina "još uvijek ima šansu braniti sa slobode, pod uvjetom da se dobrovoljno preda Haškom sudu", ali da su "te šanse sve manje".

Predsjednik je to kazao za posjeta "Večernjem listu", gdje su ga okupljeni novinari zamolili da komentira tvrdnje u dnevnom tisku da je Gotovina, odbijajući se predati Haškom sudu, smanjio izglede za ulazak Hrvatske u EU.

"Gotovina ima šansu, no ona je sve manja", kazao je Mesić, koji suradnju Hrvatske s haškim tribunalom smatra dobrom.

"Svi optuženici, osim jednoga, su u Haagu, tamo su otišli i svi pozvani svjedoci, a Hrvatska je dostavila i traženu dokumentaciju", podsjetio je.

Upitan o čemu će sutra razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Xavierom Solanom, koji će se s Mesićem susresti u sklopu jednodnevnog posjeta Hrvatskoj, Mesić je podsjetio da se sa Solanom susreo nekoliko puta.

"Uvijek smo, na temelju analiza, postigli visok stupanj suglasnosti oko bitnih pitanja", kazao je.

Zamoljen da komentira izjave pojedinih čelnika Vijeća HRT-a da su članovi tročlanog Povjerenstva za izmjenu Zakona o HRT-u u sukobu interesa, Mesić je kazao kako je o tome prerano govoriti.

"To su samo nagađanja, vidjet ćemo što je od toga istina", rekao je Predsjednik, ocjenjujući kako je "konačno vrijeme da se država ne miješa u uređivačku politiku HRT-a, ni bilo kojeg drugog medija".

Mesić smatra da je stanje u hrvatskim medijima "sve bolje, budući da prestaje autocenzura".

Novinarima je poručio da "činjenica mora biti svetinja, a komentar može biti slobodan i, ako bude tako, novinari će biti slobodniji nego ikad".

Predsjednik Mesić se, tijekom posjeta "Večernjem listu", zadržao u polusatnom zatvorenom razgovoru s članovima Uprave tog dnevnog lista, a potom je, putem otvorenog telefona, odgovarao na pitanja čitatelja.

Pročitajte više