Mesić: Hrvatska na Kosovu ima ekonomske interese

SMIRIVANJE situacije na Kosovu, kao i u cijeloj regiji, interes je Hrvatske koja na tom području ima ekonomske interese, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon sastanka s predstavnicima Misije UNa na Kosovu.

´Želimo smirivanje situacije u regiji radi bolje suradnje, a tu spada i Kosovo gdje želimo funkcioniranje pravne države jer tamo imamo ekonomske interese. Naše firme tamo imaju imovinu´, rekao je hrvatski predsjednik.

Sastanku s predstavnicima UNMIK-a prisustvovali su i predstavnici INA-e, hrvatske naftne industrije koja je, osim što na Kosovu ima svoju imovinu, zainteresirana za nove poslove.

´Hrvatska je prijateljska zemlja koja promatra razvoj događaja koji na Kosovu nisu laki. Kosovo pozdravlja angažman Hrvatske, posebice na ekonomskom polju´, rekao je šef misije UN-a Michael Steiner nakon sastanka.

Cijela se regija susreće s nizom problema, a jedan je i nezaposlenost, dodao je Steiner.

Ocjenjujući današnji sastanak, Steiner je rekao da su na njemu izneseni zajednički interesi Hrvatske i Kosova, a to su poticanje razvoja ekonomske suradnje.

Pritom je istaknuo da je hrvatski predsjednik prihvatio njegov poziv za posjet Kosovu što bi moglo dati dodatni poticaj ekonomskoj suradnji.

Na pitanje novinara zašto su sastanku nazočili i predstavnici INA-e Mesić je odgovorio da ta tvrtka na Kosovu ima svoju imovinu kao i druge hrvatske tvrtke.

INA je zainteresirana za povrat imovine, a želi se angažirati i u novim poslovima, rekao je Mesić naglasivši da bi to moglo dovesti do ulaganja na Kosovu kao i otvaranja novih radnih mjesta.

Pročitajte više