Mesić: Hrvatske obavještajne agencije upoznat će EU s učinjenim

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da će sve hrvatske (obavještajne) agencije i institucije koje tragaju za haaškim bjeguncem generalom Antom Gotovinom upoznati s učinjenim petoročlano izaslanstvo Europske unije koje idući tjedan stiže u Hrvatsku.

"Sve ćemo to podastrijeti toj komisiji da se vidi da naše institucije rade i uvjeriti je kako nema ni jednog razloga Hrvatska sakrivati bilo koga, pa niti Antu Gotovinu", rekao je predsjednik Mesić novinarima prigodom sureta s građanima na kavi u svom uredu.

"Imat ćemo toliko podataka da ćemo, vjerujem, uvjeriti taj monitoring da smo učinili sve kako bismo ušli u trag haaškom bjeguncu Anti Gotovini. Poduzeli smo do sada sve, poduzet ćemo još i prije nego ta komisija dođe i vjerujem da ćemo biti vjerodostojni", kazao je Mesić. Dodao je kako će u međuvremenu biti pripremljeni i podaci o procesuiranju slučajeva skrivanja i financiranja haaških bjegunaca, spomenuvši pri tom "Ahmićku skupinu" i Ivicu Rajića.

Mesić je, na izravan novinarski upit rekao kako su sve nadležne institucije poduzele sve, no da nema pomaka, a da on osobno smatra da je Hrvatska zadnja zemlja u kojoj bi general Gotovina tražio boravište.

Komentirajući saborsku raspravu o Deklaraciji o antifašizmu, Mesić je rekao da kada bi se u parlamentu vodile tako žestoke rasprave o najboljim rješenjima kako privući kapital i nove tehnologije u hrvatsku proizvodnju i otvoriti nova radnja mjesta da bi hrvatska javnost bila daleko zadovoljnija, nego otvaranjem tema 2. svjetskog rata. "To pitanje je definitivno riješeno i nema ni jedne normalne zemlje u Europi koja se u parlamentu bavi pitanjima 2. svjetskog rata, jer je on definitivno završio pobjedom antifašizma", naglasio je.

"Fašizam je bio najveća opasnost civilizacije, zločin u svojoj ideji i izvedbi, a pobijedio ga je antifašizam. U njegovoj izvedbi bilo je i zločina, i to se u ratu događa, kao što ih je bilo i u posljednjem ratu na našoj strani iako smo se, kao žrtva, branili od brutalne agresije. No, antifašistička borba je omogućila da danas imamo Hrvatsku i i nikave druge opcije nisu mogle dovesti od osamostaljenja Hrvatske", istaknuo je Mesić.

"Svi koji misle da su braneći NDH, branili Hrvatsku u totalnoj su zabludi, jer to nije bila ni nezavisna, ni država, ni Hrvatska, jer se nju nije moglo obraniti", kategoričan je Predsjednik.

U vezi s učestalim samoubojstvima hrvatskih branitelja, Mesić je rekao kako bi najveća pomoć njima kao i svim građanima Hrvatske bila otvaranje novih radnih mjesta, aktiviranje potencijala umjesto obećavanja sredstva koja često nije moguće osigurati.

Osvrnuvši se na kritike Hrvatske udruge poslodavaca na račun Vladine gospodarske politike naglasio je da je potrebno donijeti strategiju razvoja hrvatskog gospodarstva, kako bismo ostvarili brži rast i mogli učinkovitije

Pročitajte više