Mesić i Kosor različito "čitaju" topničke dnevnike

"VLADA je iskazala izrazito čvrstu političku volju i odlučnost da se taj posao završi", rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor novinarima Novog lista govoreći o tzv. topničkim dnevnicima, a komentirajući najnovije optužbe predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića koju je izrekao na Brijunima na tradicionalnom svečanom prijemu za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj.

> Brammertz u UN-u: Hrvatska nije predala sve dokumente Haagu, ali obećali su to riješiti

Naime, obraćajući se veleposlanicima Mesić je izrazio žaljenje zbog slučaja tzv. topničkih dnevnika iz razdoblja Oluje, ističući kako Hrvatska ne smije biti "talac pomanjkanja političke volje svoje vlasti da uradi sve ono na što je obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom". Naravno, Mesić je mislio na obraćanje glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza krajem tjedna u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, koje unatoč pisanju provladina tiska, nije bilo dovoljno pozitivno da bi razbilo blokadu Nizozemske i Velike Britanije u poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava" u pretpristupnim pregovorima Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

Talac nedostatka volje

Također, Mesić je neizravno, koristeći formulaciju kako Hrvatska ne smije biti "talac", parafrazirao predsjednika Vlade Ivu Sanadera koji je optužbe odaslao na adresu službene Ljubljane. Kosor je u izjavi za riječki dnevnik snažno opovrgnula Mesićeve riječi kako volje nema, a isto tako izrazila je svoju iznenađenost.

Podsjetimo, blokada Hrvatske od strane zemalja EU predvođene Velikom Britanijom i Nizozemskom započela je još u ožujku ove godine. Ministarstvo vanjskih poslova, kao i sam premijer dugo vremena su tajili blokadu, nazivajući ih iz rezervama, koje će se riješiti za deset dana. Štoviše, od javnosti su se krila i upozorenja iz Bruxellesa koja su govorila o nedovoljnoj suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

Istraga i dalje traje, ako je za vjerovati

Glavni haški tužitelj Brammertz, prvo je od Jadranke Kosor još u veljači, dobio izjavu kako dokumentacija koju traži ne postoji. Nakon prijetnje kako bi se Hrvatsku moglo blokirati na putu prema ulasku u EU, ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je kako dokumenti možda postoje, da bi nakon svega deset dana Vlada priznala kako oni postoje te obećala sprovesti istragu.

"Istraga", za koju Mesić kaže kako nije izraz političke volje, navodno i dalje traje, barem je tako rekla Kosor prije desetak dana kada je Brammertz ponovno u Zagrebu ostao praznih ruku. Dio zemalja Europske unije traži od službenog Zagreba da se napokon riješi ta situacija. Ili da se dnevnici napokon predaju, ili da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nestajanje dokumentacije koji bi se mogla pokazati ključnom u haškom procesu protiv "hrvatskih generala".

Ministar pravosuđa Šimonović za hrvatsku javnost rekao je kako su navodno pokrenuti kazneni postupci, međutim nije spomenuo i imena. Hoće li to biti dovoljno, za popuštanje stiska iz Haaga?

I.Ć.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)/AFP

Pročitajte više