MESIĆ I PASSY ZADOVOLJNI RADOM MISIJE OESS-A U HRVATSKOJ

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i bugarski ministar vanjskih poslova, ujedno predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, Solomon Passy izrazili su na sastanku u četvrtak u Zagrebu zadovoljstvo radom Misije OESSa u Hrvatkoj, ocjenivši da ona pridonosi demokratizaciji društva i postizanju europskih standarda u Hrvatskoj. L



Sugovornici su istaknuli da je dosad učinjen veliki napredak, ali je potrebno nastaviti djelovanje na područjima stanarskog prava, povrata vlasništva, povratka prognanika i izbjeglica te reformi pravosuđa, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Mesić i Passy razgovarali su i o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Bugarske, složivši se da su oni u stalnom usponu i bez otvorenih pitanja.

Hrvatski je predsjednik izrazio zadovoljstvo što će se s bugarskim predsjednikom Georgijem Prvanovom susresti krajem ovog mjeseca na srednjoeuropskom predsjednika u Rumunjskoj.

Passy se ranije u Hrvatskom saboru sastao s članovima Odbora za vanjsku politiku i članovima izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Razgovaralo se o jačanju bilateralnih odnosa Bugarske i Hrvatske kako na gospodarskom planu, tako i u sklopu procesa priključenja Europskoj uniji kao zajedničkom cilju obje zemlje.

Odgođen je za danas najavljeni susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, s kojim će bugarski ministar Passy u utorak otputovati u Zadar i njegovo zaleđe, kako bi se upoznali s procesom povratka prognanika. Passy će također prisustvovati polaganju vijenaca u Škabrnji, gdje se 1991. godine dogodio masakr civilnog stanovništva.

(Hina) xpp/xbcav ydj

Pročitajte više