Mesić i Sanader za danas sazvali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader sazvali su za danas sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojoj je tema međunarodna suradnja sigurnosnih službi i Zakon o sigurnosnim službama.

Sjednica će se održati u 11 sati u Vili Prekrižje. Iz Ureda Predsjednika je priopćeno da nisu predviđene izjave, dok će snimatelji i fotoreporteri moći snimiti početak sastanka.

Neslužbeno se doznaje da će nakon sjednice biti izdano priopćenje.

Vijeće za nacionalnu sigurnost čine predsjednik države i premijer koji su supresjedatelji, ministri pravosuđa, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjedniku Mesiću predložio je koncem studenoga premijer Ivo Sanader. Tada je taj prijedlog bio vezan za postupanje POA-e u slučaju saslušanja jedne novinarke.

Nezadovoljan radom POA-e vezano za taj slučaj, predsjednik Mesić je supotpisao odluku o razrješenju tadašnjega šefa POA-e Joška Podbevšeka, a premijer je predložio sjednicu Vijeća na kojoj bi se razriješila sva pitanja u vezi s tim razrješenjem i radom obavještajne zajednice.

Predsjednik Mesić i premijer Sanader dogovorili su 11. prosinca da na čelu POA-e Joška Podbevšeka zamijeni Tomislav Karamarko i taj prijedlog uputili saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

U izjavama nakon toga prijedloga obojica su istaknula potrebu reorganizacije sigurnosno-obavještajnog sustava.

Foto: FAH

Pročitajte više