Mesić i Šeks otvorili planinarski dom Jankovac na Papuku

Predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas su u Parku prirode Papuk, u Virovitičkopodravskoj županiji, otvorili obnovljeni planinarski dom Jankovac i uređena Jankovačka jezera.

Taj dom vlasništvo je Osječkog planinarskog društva Bršljan-Jankovac, ali ga ono nije samo moglo obnoviti pa su ga dali u dvadesetpetogodišnji zakup Hrvatskim šumama. U obnovu popularnog slavonskog izletišta i planinarskog doma, uništenog u Domovinskom ratu, Hrvatske šume uložile su četiri milijuna kuna.

"Područje Papuka izdvojeno je iz stereotipa kojim opisujemo Slavoniju kao ravničarsku regiju. Tu karakteristiku da se u srcu Slavonije nalazi 'alpska turistička destinacija' treba iskoristiti kao prednost i prepoznatljivost u Europi", rekao je predsjednik Mesić.

U obnovljenim sobama planinarskog doma bit će 70 ležaja. Polovica soba ima vlastite kupaonice, a ostale imaju više zajedničkih kupaonskih i sanitarnih čvorova. Osim toga, u domu je uređena TV dvorana, terasa i restoran, čija će ponuda biti obogaćena specijalitetima lovačke kuhinje. Planinarski dom na Jankovcu najstariji je planinarski dom u Slavoniji izgrađen 1934. godine na ostatcima lovačkog dvorca vlastelina Josipa pl. Jankovića.

Dom je tijekom povijesti više puta bio uništavan.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks komentirao je prometnu povezanost Slavonije s ostatkom Hrvatske jer je to, kako je naglasio, osnovni uvjet za razvoj turizma. Na novinarsko pitanje je li opravdan strah župana četiriju županija središnje Hrvatske koji su nedavno u Virovitici razgovarali o planovima prema kojima aktualna hrvatska vlast među prioritete nije uvrstila dvije državne ceste koje prolaze kroz Slavoniju, rekao je kako vjeruje da će se ceste, koje će Zagreb spojiti s Virovitičko-podravskom županijom te povezati Ormož u Sloveniji i Ilok, sigurno graditi.

"Te su ceste naznačene kao prioritet hrvatske cestogradnje", odgovorio je predsjednik Hrvatskog sabora Šeks.

(Hina) xggaz ymć

Pročitajte više