Mesić: Inicijativa petorice predsjednika nije ni poslana Vladi

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić kazao je u četvrtak poslijepodne u Beču kako se tekst pisma Europskoj uniji petorice predsjednika zemalja jugoistočne Europe još usuglašava, odbacujući pri tom prigovore hrvatske Vlade zbog toga što je isključena iz dogovora oko tog pisma.L

´Radi se o inicijativi da se zemljama u tranziciji pomogne i ubrza priključenje euro-atlantskim integracijama. Mi smo izložili svoje primjedbe i ta se inicijativa još usuglašava´, kazao je Mesić na novinarska pitanja o pismu predsjednika Makedonije, Hrvatske, BiH, Jugoslavije i Albanije.

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski objavio je u srijedu u Bruxellesu kako će, na makedonsku inicijativu, predsjednici pet zemalja jugoistočne Europe od čelnika EU zatražiti potporu u približavanju Uniji.

Novi list objavio je kako se vlada odmah ogradila od tog pisma.

Upitan o reakciji vlade Mesić je kazao: ´To nije niti bilo poslano Vladi i ne znam zašto se Vlada ograđivala. Ako na nekoga nešto nije adresirano, ne vidim razloga da se oglašava´.

Mesićev savjetnik za vanjsku politiku Tomislav Jakić kazao je u četvrtak poslijepodne u Zagrebu kako se očekuje da će se pismo uskladiti tijekom večeri ili najkasnije sutra, te da će se njegovo objavljivanje prepustiti strani koja je to inicirala, a to znači Makedoniji.

Pročitajte više