Mesić kritizirao Vladu zbog nedostatka gospodarske strategije

PREDSJEDNIČKI kandidat i aktualni predsjednik Stjepan Mesić ponovno je danas pozvao Vladu da hitno donese strategiju dugoročnog gospodarskog razvoja Hrvatske, jer će se bez nje, upozorava, proces pristupanja Europskoj uniji odvijati stihijski, na štetu hrvatskih građana.

"Hrvatska Vlada i Sabor što prije na dnevni red moraju staviti strategiju razvoja koja mora biti kompatibilna onome što nas očekuje u EU", kazao je Mesić na konferenciji za novinare u svom izbornom stožeru.

Naglasio je da se bez razvijenog gospodarstva ne može očekivati rješavanje gorućih problema hrvatskog društva (nezaposlenost, socijalni problemi, niska proizvodnja).

"Hrvatsko gospodarstvo trenutno nije sasvim spremno za ulazak u EU, zato su nam pregovori toliko važni jer da bi bili partneri zemljama EU moramo pripremiti sve institucije, sve djelatnosti, ali prije svega gospodarstvo jer o njemu ovisi sve", istaknuo je Mesić.

Od Vlade je zatražio da građane, na temelju konkretnih programa, izvijesti što Hrvatska dobiva, a što gubi ulaskom u EU, upozorivši da upravo zbog neinformiranja dio građana pokazuje dosta skepticizma prema priključenju EU.

Mesić je upozorio i da Hrvatskoj ponovno prijeti problem nelikvidnosti, te pozvao Vladu da, umjesto da traži opravdanja u djelovanju bivše Vlade, preuzme odgovornost i, kako je i obećala, pokrene Hrvatsku.

Pozdravio je dogovor političkih stranaka oko pregovaračkog tima koji će zastupati Hrvatsku u pregovorima s EU, rekavši da je s premijerom Ivom Sanader ranije razgovarao i suglasio se da Vladimir Drobnjak predvodi taj tim.

Hrvatskoj, ponovio je, treba predsjednik koji će biti čvrsta točka sustava, korektivni faktor vlasti, jer bi, kaže, ponovno vraćanje cjelokupne vlasti u ruke jedne stranke značilo "povratak na ono što smo imali, a to ne bi vodilo prema europskim standardima i pružilo europsku sigurnost".

Odbacio je današnje pisanje "Novog lista" da je jučerašnjom izjavom u Dugoj Resi isticao Treći Reich, rekavši da je, uspoređujući proizvodnju nacističke Njemačke u II. svjetskom ratu i Hrvatske u Domovinskom ratu, spomenuo da je Njemačka najveće napore ulagala u proizvodnju, a Hrvatska je, kaže, svoju proizvodnju uništila.

Naglasio je da jedva čeka sučeljavanje s HDZ-ovom kandidatkinjom Jadrankom Kosor, istaknuvši da takva sučeljavanja, u kojima osobe, ne stranke, iznose svoje stavove i mišljenja, koriste građanima da se lakše odluče za koga će glasovati.

Pročitajte više