Mesić: Mijenjat ću strategiju kampanje

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas da ima potporu sedam stranaka za svoju predsjedničku kandidaturu te da će mijenjati strategiju izborne kampanje, koja neće biti personalizirana jer, kako je rekao, na drugoj strani ima Vladu, premijera i HDZ.

Potvrdio je danas novinarima, prigodom tradicionalnog susreta s građanima na kavi, da je sinoć razgovarao s predsjednicima SDP-a Ivicom Račanom, HSS-a Zlatkom Tomčićem i HNS-a Vesnom Pusić o predstojećim predsjedničkim izborima.

Ima ih još nekoliko i s njima ću također razgovarati, rekao je Predsjednik spominjući pri tom IDS, PGS, SBHS, nekoliko udruga i regionalnih stranaka. Napomenuo je da je predmet razgovora na koji će način ta podrška ostvariti.

Rekao je da je namjeravao do kaja personalizirati izbore, no da se "dogodilo nešto što nije očekivao" te da sada mora mijenjati strategiju. "Jer, ako ja na drugoj strani nemam samo protukandidata, nego Vladu, premijera i čitav HDZ, jasno je da više ne mogu nastupati s nedefiniranom skupinom".

"Želio sam personalizirane izbore, ali očito je da su na drugoj strani neki drugi interesi", rekao je Mesić.

Odgovarajući na novinarski upit treba li premijer Sanader smijeniti ministra vanjskih poslova Žužula i koliko je ta afera štetna za Vladu u procesu približavanja Europskoj uniji, predsjednik Mesić je rekao da se u konkretnom slučaju ne bi htio upuštati u prosuđivanje i davati konačnu ocjenu tog slučaja.

Izvijestio je da mu je ministar Žužul poslao pismo u kojem je detaljno objasnio što se događaalo s tvrtkom njegove supruge, a da do njega dolaze i informacije o tome i s drugih strana.

"Smatram da se do kraja moraju utvrditi činjenice i na temelju toga treba donositi odluke, a na premijeru je da to ocijeni", drži Mesić.

"Čim se radi o financijskim makinacijama, koje ne moraju biti potvrđene, to uvijek šteti, a pogotovo ako bi se pokazalo kao istinito, onda bi bilo jako štetno", smatra Predsjednik. Po njegovu sudu, ako funkcionira pravna država i zakoni vrijede za sve jednako, onda je ta šteta manja.


Pročitajte više