Mesić: Moj nasljednik mora biti Sanaderove profilacije

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je večeras u razgovoru za Dnevnik plus HTVa da se s premijerom Ivom Sanaderom dogovorio da će se sastati sljedećeg tjedna, nakon nekoliko dana odmora.

U prvom gostovanju na HTV-u nakon izbora predsjednik Mesić je odgovarao na pitanja o odnosu s ministrom obrane i predsjednikom Vlade, predizbornoj kampanji, izbornom zakonu, lokalnim izborima i svojim prvim potezima u novom mandatu.

Odgovarajući na pitanje hoće li tražiti smjenu ministra obrane Berislava Rončevića, Mesić je rekao da traži da se utvrde činjenice o memorandumu o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske, koji je potpisan bez njegova znanja, te da se utvrde činjenice o uvozu opreme za Hrvatsku vojsku.

Zamoljen da komentira nagađanja po kojima bi zauzvrat trebao otići načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić, rekao je da ne vidi ni jedan razlog za to jer da Lucić s tim nema nikakve veze.

Mesić je, naime, početkom siječnja izrazio sumnju u zakonitost nabave Ivecovih kamiona za HV, no ministar Rončević je tada ustvrdio da je ona zakonita i rekao da će zatražiti Lucićevu odgovornost zbog krivog informiranja Predsjednika.

Na pitanje ima li dogovor sa strankama koje su ga podržale i financirale njegovu kampanju da on njih podrži na predstojećim lokalnim izborima, Mesić je rekao da nema takvog dogovora.

Govoreći o budućoj kohabitaciji sa Sanaderom, rekao je da imaju iste strateške ciljeve.

"Ali, bilo je onih izjava koje ne mogu prihvatiti i taj dio trebamo prebroditi suradnjom. U demokratskom društvu treba znati na koji se način može vladati pojedinac kad je u određenoj funkciji i kada je izvan toga. Taj dio moramo apsolvirati da bi dalje mogli obnašati svoje funkcije", rekao je Mesić.

Odgovarajući na pitanje bi li potpisao da se Miomira Žužula imenuje veleposlanikom pri Ujedinjenim narodima, Mesić je rekao da to "ne bi bilo najbolje".

"Taj prijedlog nije došao. Mislim da to ne bi bilo najbolje s obzirom da je došlo do afera koje će se protezati i dalje", rekao je Mesić.

Ponovio da će u svom novom mandatu posebno biti usmjeren na gospodarstvo i profiliranje gospodarske diplomacije zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova i Vladom, te da Hrvatska potpuno surađuje s Haagom.

Na kraju je odgovorio i na pitanje koga vidi kao svog nasljednika 2010. Rekao je da to mora biti osoba koja će znati da se Europa mora udružiti i da je to zadaća ove generacije. Upitan je li ta osoba Sanader, rekao je da će budući predsjednik morati biti "takve profilacije".

Pročitajte više