Mesić: Moja je poruka bila otvarajmo se, surađujmo, a krivci neka odgovaraju

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić komentirajući danas brojna reagiranja na njegovu izjavu da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale je rekao da je njegova poruka bila "otvarajmo se, surađujmo, a krivci neka odgovaraju". L

Predsjednik Mesić danas je, pojašnjavajući tu svoju izjavu rekao da nikada nije bio za to da "bilo koji krivac treba ostati pošteđen, svi moraju odgovarati. A da su Crnogorci sudjelovali u tom ratu, jesu, jer su se ispričali za to i sada mene netko uči patriotizmu", rekao je predsjednik Mesić novinarima nakon euharistijskog slavlja za poginule branitelje u prigodi Dušnog dana u Vojnom ordinarijatu.

Predsjednik Mesić je izjavu, koja je izazvala brojne reakcije i oštre osude političkih stranaka i braniteljskih udruga dao u subotu nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Miodragom Vlahovićem, govoreći o dobrobiti koju donosi ujedinjavanje Europe.

Tada je, među ostalim, izjavio da "ako su mogli Nijemci i Francuzi, nakon toliko ratova u svojoj povijesti, otvoriti granice i surađivati, pa čak i prednjače i u demokraciji i u europskom udruživanju, onda možemo i mi, koji nikad nismo ratovali na ovom prostoru. S Crnom Gorom nikad nismo ratovali. Hrvatska ni sa Srbijom nije ratovala, osim ovog zadnjeg rata koji je izazvao Milošević", izjavio je tada Mesić.

Pojašnjavajući svoju subotnju izjavu Mesić je danas ponovno naveo primjer da su "Francuzi i Nijemci - koji su u zadnjih 130 godina brutalno ratovali, u francusko-pruskom, Prvom i Drugom svjetskom ratu, iza kojih su ostale milijunske žrtve, razorene zemlje i narodi, gospodarstvo i infrastruktura - shvatili da treba otvoriti granice, surađivati, a ne ratovati za osvajanje teritorija. To je bila moja poruka", naglasio je predsjednik Mesić.

"I tko me uči? Heroji Pakračke poljane, ratni profiteri, oni me uče hrvatstvu i patriotizmu i ovi školarci", zapitao se Mesić.

"Sad se javljaju neki novi domoljubi, posebno među nekim političarima kad je stvar riješena. Znao sam 1971. gdje je moje mjesto, znao sam 1989., a znao sam i 90 i 91. Znao sam uvijek gdje mi je mjesto, znam i danas", rekao je Mesić.

"Kad je trebalo braniti Hrvatsku, branio sam je, bio sam u Beogradu kad je bilo najteže, kad se trebalo izboriti da svijet shvati da Jugoslavija nema integrativnih faktora i da Hrvatska ima pravo na osamostaljenje, a nosio sam glavu u torbi", kazao je Mesić.

Podsjetio je da je bio (na početku rata) postrojavanju (Hrvatske) vojske kada mnogi nisu bili. Neki koji su sada veći rodoljubi od mene tamo nisu bili, rekao je.

"Kada smo išli razbijati blokadu Dubrovnika, nije bilo lako, jer su nam se prijetili da će nas potopiti. Ali znao sam da moramo otići u Dubrovnik, razbiti blokadu JNA i pokazati svijetu što se događa s Dubrovnikom i Hrvatskom. Razbili smo blokadu, doveli smo inozemne novinare i fotoreportere. Vidjeli su što agresor radi i moje je mjesto bilo tamo", istaknuo je.

"Kada je trebalo braniti Hrvatsku bio sam u jednoj poziciji, danas pozicioniramo Hrvatsku na drugi način, u miru usvajanjem europskih standarda, i opet sam na pravom mjestu. Dobronamjerni će to vrlo lako prepoznati i shvatiti jednu protokolarnu obvezu gdje sam rekao ono što je najznačajnije da je ovaj zadnji rat bio Miloševićeva agresija, njegovog režima za stvaranje velike Srbije", naglasio je Mesić.

Dodao je da se nije upuštao u povijesna razmatranja ratnih prilika na prostoru nekih otoka ili Konavala, jer je, tvrdi, "jasno da su Crnogorci imali pljačkaške pohode i na neke otoke i na Konavle, i to nekoliko puta". Pojasnio je da to nije bila prigoda da on (Mesić) kaže sve što zna o tim pohodima i da o tome govori. "Rekao sam da je Milošević pokrenuo rat, a i oni koji su ratovali kod Dubrovnika velikim dijelom bili su Crnogorci, ali ja njih nisam isključio, nisam rekao da Crnogorci nisu napadali Konavle i Dubrovnik. To ja nisam rekao, ne znam zašto me napadaju oni koji traže svaku priliku... to su dežurni mjerači moga patriotizma i hrvatstva", ustvrdio je hrvatski predsjednik.

Podsjetio je da je radi hrvatstva bio (na robiji) u Staroj Gradiški. "Oni, neću nikoga imenovati, bili su i u kumrovečkoj školi. Meni je važno da ljudi progledaju, da shvate gdje se nalazimo. Svi dobronamjerni znat će točno što sam htio", ustvrdio je Mesić.

Na traženje novinara da komentira tvrdnje iz HDZ-a da je on (Mesić) jako rano izgubio živce, poručivši "da ako netko gubi živce, da će ih mnogi izgubiti prije njega".

Pročitajte više